Ändra vårdnadsförhållanden

2016-11-22 i Vårdnadstvist
FRÅGA
Min dotter är snart 5 år. Hon har växelboende sedan skilsmässan då hon var 2.5år. Sedan dess har pappan ändrat sig om vårdnad- och flytt 2 ggr vilket medför att jag bor i en stad jag inte vill bo i och får inte flytta med min dotter för pappan, vilket jag skulle behöva göra pga jobb och mående. Dottern pratar hela tiden när hon är med mig om att hon inte vill till pappa, hon vill bara bo hos mig och jag får muta henne att ens ringa sin pappa. När hon är hos pappan ringer hon mig minst 1 gång om dagen och är jätteglad över att prata. Vad kan jag göra? Jag litar inte på att pappan är snäll mot min dotter då det under vårat förhållande pågick psykisk misshandel och ett övergrepp (mot mig). Jag har haft rättslig hjälp tidigare men upplevde inte att advokaten ansträngde sig..
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Först och främst vill jag beklaga att du hamnat i den här situationen.

Som du säger är det som att om ni har gemensam vårdnad, antingen genom att ni haft det sen barnen föddes eller det uppkommit enligt ovanstående stycke, gäller följande. Alla beslut som fattas kring barnet, ska huvudsakligen fattas gemensamt av vårdnadshavarna, med hänsyn till vad som är bäst för barnet. Omvänt kan man säga att vardera förälder har rätt att säga nej till beslut som fattas av den andre, en form av ”vetorätt”.

För att ändra vilken vårdnadshavare barnet bor hos, måste du här ansöka om att en domstol förordnar om förändring i vårdnaden. Det domstolen då gör är beakta vad som är bäst för barnet. Här är det flera faktorer såsom barnets ålder, mognad, relation till vardera av föräldrarna, föräldrarnas samarbetsförmåga, barnets skolgång och dylikt som avgör. Det krävs mycket till för att domstolen på talan av ena vårdnadshavaren helt ska förändra vårdnadssituationen för ert barn. För att överta vårdnaden helt krävs enligt praxis exempelvis att en av föräldrarna är direkt olämplig som vårdnadshavare. Om dottern känner sig obekväm med att vara där och/eller rent av inte vill, tas detta hänsyn till vid en domstolsprövning där socialtjänsten i din kommun utreder omständigheterna.

En vanlig följdfråga vid barnrätts-och vårdnadsfrågor är om man med domstols hjälp kan "köra över" den andre vårdnadshavaren när man inte kommer överens, som exempelvis i frågor om att ta med barnen på semester. Svaret på detta är nej. En domstol har i dessa mål i huvudsak bara behörighet att ändra förhållanden i vårdnad, boende och umgänge och inga andra undantagsregler är tillämpliga här.

Vill du komma i kontakt med våra jurister angående detta och ha hjälp eller råd, kan du kontanta dem här http://lawline.se/boka.

Hoppas du fått lite mer klarhet i ämnet. Har du fler frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig igen!

Med vänlig hälsning,

Anonym Anonym
Fick du svar på din fråga?
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Vårdnadstvist (761)
2020-10-24 Rätt till umgänge med sitt barn
2020-10-24 Går inte med på att barnen flyttar
2020-10-24 Kan min bror ta hand om mitt barn om jag skulle gå bort?
2020-10-06 Trakasserier på sms och vårdnad om barn

Alla besvarade frågor (85316)