FrågaARBETSRÄTTÖvrigt 12/02/2021

All anställningstid räknas

Hej! Om jag har varit anställd på ett företag i 9 månader och sen sa upp mig. 3 månader senare började jag jobba på en annan avd inom koncernen, nu blev vi uppsagda pga arbetsbris. Får jag då räkna med mina 9 månader som jag arbetade tidigare i koncernen fast det var ett uppehåll på 3 månader?

Lawline svarar

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Jag antar att du syftar på turordningsreglerna och reglerna om företräde i Lagen om anställningsskydd (LAS). Anställningstiden har betydelse för att avgöra vem som måste gå först vid arbetsbrist (22 § LAS). Ju kortare anställningstid ju större risk är det att man förlorar arbetet. Likaså är chanserna mindre att återfå jobbet om företaget återanställer om man har kort anställningstid (25 § och 26 § LAS).

Huvudregeln är klar. All anställningstid räknas oavsett vad du jobbat som och om förekommit avbrott i anställningen.

Observera dock att för båda turordning och företrädesrätt gäller att annat kan framkomma av kollektivavtal. Det framgår nämligen av 2 § LAS att kollektivavtal kan ersätta dessa regler.

Så med andra ord om inget annat är avtalat i kollektivavtal så räknas all anställningstid.

Franck OlofssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Övrigt ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000