Adoptivbarns rätt till arv
Hej ! Det är så här att när min mamma gick bort när jag var 15 år så skrevs ju såklart en bouppteckning där jag själv inte medverkade utan bara min adoptivpappa som var gift med min biologiska mamma. I mitt ställe medverkade en godman som jag inte ens vetat vem det var eller träffat . Mycket i bouppteckningen verkar märkligt och 1,5 månad innan min mors död har ett nytt testamente skrivits där min adoptivpappa får full förfogande rätt över mitt arv. Det är nu 10 år sedan och först nu jag fått se bouppteckningen. Min fråga är vad som kan göras , kan jag på nåt sätt få ut mitt /delar av mitt arv ? Mvh
Lawline svarar
Hej! Tack för att du har vänt dig till Lawline med din fråga.
Din fråga rör bland annat Föräldrabalken (förkortas FB) och Ärvdabalken (förkortas ÄB).
Jag förutsätter att din mamma och din adoptivpappa var gifta (vilket du skriver) men också att din mamma var din adoptivmamma/ alternativt din biologiska mamma. Alltså att både din mamma och pappa var dina föräldrar rent rättsligt.
Adoptivbarn likställs med biologiska barn i rättslig synpunkt, enligt 4 kap 8 § ÄB. Detta betyder att adoptivbarn ingår i arvsordningen på samma sätt som biologiska barn.
3 kap 1 § ÄB behandlar makes arvsrätt. Makes arvsrätt betyder att om ena maken dör, har den efterlevande maken rätt att ärva dennes hela kvarlåtenskap. Om makarna har gemensamma barn får dessa barn vänta med att få ut sitt arv till båda makarna gått bort. Gemensamma barn får först ut sitt arv (då både arvet från den först avlidna föräldern och från den senare avlidna föräldern) när båda föräldrarna gått bort, i enlighet med 3 kap 2 § ÄB.
Detta innebär att det du ovan beskrivit har skett inte strider mot lagen. Det är helt i sin ordning att din adoptivpappa har ärvt allt efter din mamma (på grund av makars arvsrätt vid gemensamma barn) och att du har rätt till ditt arv från din mamma, först när din adoptivpappa dör. Du har ingen lagstadgad rätt att få ut delar av ditt arv tidigare. (Om du skulle få mer värdefulla gåvor av någon av dina föräldrar under deras livstid skulle det kunna ses som förskott på arv och påverka hur mycket du får ut i arv efter deras bortgång, enligt 6 kap 1 § ÄB., detta är kuriosa)
Du bör däremot ha rätt att ta del av information om bouppteckningen som gjordes och den god man som deltog. För att fördjupa dig i detta kan du kontakta Skatteverket eller läsa på på deras hemsida (se länk dit här). Där finns mycket och bra information. För att få hjälp att förstå bouppteckningen kan du också boka tid med en jurist på Lawline (se länk här).
Hoppas du har fått svar på din fråga och hjälp att ta dig vidare!
Med Vänliga Hälsningar