Adoption från styvförälder

2017-02-18 i Adoption
FRÅGA
Jag är >30 år och har under hela min uppväxt levt med min biologiska mor och hennes man. Jag har aldrig träffat min biologiska far, och han är död sedan ca 10 år sedan. Jag undrar om min styvfar kan adoptera mig, och vad som då krävs. Dessutom, jag fick ett mindre arv när min biologiska far gick bort - påverkar det eller påverkas det av en eventuell adoption?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Det stämmer, din styvfar kan mycket väl adoptera dig. Enligt Föräldrabalken 4 kap. 3§ framgår att den ena maken får adoptera, med sin makes samtycke adoptera dennes barn. En förutsättning för detta är att parterna är gifta, Föräldrabalken 4 kap. 4§. Vidare kan den som adopteras, som är över 12 år, inte adopteras utan samtycke. Dvs du måste samtycka till adoptionen. Samma gäller samtycke från din mor!

Att du har fått ett arv från din biologiska far påverkar i fallet inte en eventuell adoption.

Hoppas att svaret hjälpte dig, ha en fortsatt trevlig dag!

Marcus Anstrin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (605)
2021-09-18 Om man har ensam vårdnad av barnen, måste den biologiska pappan godkänna att min sambo adopterar barnen?
2021-09-11 Kan min sambo adoptera mitt barn?
2021-08-31 Adoption av makes barn
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn

Alla besvarade frågor (95761)