Adoption av vuxet styvbarn

2017-05-28 i Adoption
FRÅGA
Hej jag heter Krister o är gift med en kvinna som har en dotter på 20 år och hon vill att jag adopterar henne för hon har inte någon pappa samt att jag vill adoptera henne för att hon får rätt att ärva mig. Vad ska jag göra?
SVAR

Hej och varmt välkommen till Lawline!

Precis som du säger kommer en adoption innebära att din styvdotter (framtida adopterade dotter) har en rätt att ärva dig. Detta eftersom hon efter en adoption behandlas på samma sätt i juridisk mening som om hon vore ditt biologiska barn.

Du kan ansöka om adoption hos den tingsrätt som är belägen i den region där du eller din styvdotter bor - det tillkommer en adoptionsavgift. I ansökan ska undertecknas både av dig och din styvdotter och till ansökan ska ni bifoga personbevis som inte är äldre än tre månader för er båda. Skälen för adoptionen ska motiveras i ansökan och det ska framgå att det inte utgått något vederlag eller sker på grund av ekonomiska skäl.

Det finns en hel del formalia kring detta vilket innebär att jag råder er att kontakta tingsrätten eller besöker tingsrättens hemsida för att hitta mallar för ansökningsförfarandet osv. Jag hoppas att jag hjälp er och har ni ytterligare frågor är ni varmt välkomna att kontakta oss på info@lawline.se eller boka tid med en av våra jurister.

Mvh,

Oskar Paladini Söderberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (605)
2021-09-18 Om man har ensam vårdnad av barnen, måste den biologiska pappan godkänna att min sambo adopterar barnen?
2021-09-11 Kan min sambo adoptera mitt barn?
2021-08-31 Adoption av makes barn
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn

Alla besvarade frågor (95767)