Adoption av vuxen person

2017-06-05 i Adoption
FRÅGA
Hej !Jag är vuxen, 53 år.Kan min pappas kusin adoptera mig nu ?Hur går det till och vad kostar det ?Vänligen Tack !
SVAR

Hej, för att besvara din fråga vänder vi oss till föräldrarbalkens (FB) 4 kapitel, se här.

För att kunna adoptera ett barn krävs det att man har fyllt 25 år. 4 kap. 1 § FB

Gällande den högre åldersgränsen finns den inte reglerad i svensk lag men de flesta kommuner följer Socialstyrelsens rekommendation och lämnar inte medgivande om någon är äldre än 42 år när man ansöker om adoption.

Rätten ska pröva om det är lämpligt att adoptionen sker. Tillstånd får ges endast om adoptionen är till fördel för barnet samt sökanden har uppfostrat barnet eller vill uppfostra det eller det annars med hänsyn till det personliga förhållandet mellan sökanden och barnet finns särskild anledning till adoptionen. 4 kap. 6 § FB

Gällande den som blir adopterad är det på så sätt att man kan säga att det är väldigt svårt att få adoptera vuxna personer. Status som barn respektive förälder ska inte ges till personer om inte deras förhållande är likvärdigt med det som normalt finns mellan ett barn och dess förälder.

För att ansöka om adoption ska den som vill adoptera vända sig till tingsrätten där man har sin hemvist. 4 kap. 9 § FB
I sin ansökan till tingsrätten ska den som adopterar skriva att det gäller adoption av en myndig person och ange era namn och personnummer. Brevet ska sedan undertecknas av samtliga. Ni ska även bifoga era personbevis.

I brevet ska ni även ange motivet till adoptionen. Enligt lag måste det också framgå att man inte adopterar av ekonomiska skäl. Ni bör därför uppge att det inte givits eller utlovats ersättning från någon av er.

Gällande priset är det en vanlig ansökningsavgift man får betala. Denna avgift får ni reda på hos er tingsrätt.

MVH

Zinar Budak
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (602)
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn
2021-07-30 Adoptera 18 åring
2021-07-29 Krävs det samtycke från de biologiska föräldrarna vid en vuxenadoption?
2021-07-21 Kan man adoptera utländska vuxna över 18 år?

Alla besvarade frågor (94564)