Adoption av myndig

2017-05-12 i Adoption
FRÅGA
Hej Jag skulle vilja fråga om min styvfar kan adoptera mig även fast jag är 25? Har ingen kontakt med min pappa. Och vill inte ha de heller. Min styvfar kom in i mitt liv när jag var 4 år gammal. Men hur går jag till väga?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Vid adoption är de biologiska föräldrarnas och adoptivbarnets inställning till adoptionen av betydelse. Ett barn under 18 år får inte adopteras utan föräldrarnas samtycke (4 kap. 5 a § första stycket föräldrabalk). Eftersom du är myndig behövs inte din biologiska samtycke till adoption. Trots att du är myndig och inte har kontakt med din biologiska pappa, ska han däremot höras i adoptionsärendet (4 kap. 10 § tredje stycket föräldrabalk). Din mamma och din styvpappa måste också vara gifta för att det rättsliga bandet till din mamma inte ska upphöra vid adoptionen (4 kap. 3-4 § föräldrabalk).

I Sverige beslutas en adoption av tingsrätten efter ansökan. Klicka här för att komma till Sveriges Domstolars hemsida där du genom att skriva in ditt postnummer hittar vilken tingsrätt du tillhör. Ta därefter kontakt med din tingsrätt så ger de dig fortsatt vägledning.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Lenita Pettersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (599)
2021-07-21 Kan man adoptera utländska vuxna över 18 år?
2021-07-05 Kan man adopteras i vuxen ålder och vad innebär det i så fall arvsrättsligt?
2021-06-22 Ärver adoptivbarn sin biologiska mamma?
2021-06-11 Kan min son adopteras trots att hans biologiska pappa motsätter sig detta?

Alla besvarade frågor (94159)