Adoptera vuxen person

2017-01-26 i Adoption
FRÅGA
HejJag skulle vilja adoptera en marockan, 42 ar, som jag uppfostrat under hela hans vuxna liv. Hur går jag tillväga? Är utflyttad från Sverige och är född 1935.Med vänliga hälsningarErik Barkelund
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag antar i frågan att du fortfarande omfattas av svensk lagstiftning.

I detta fall ska du vända dig till den tingsrätt i den ort där du har din hemvist. I ansökan till denna ska du ange att det gäller en adoption av en myndig person, era namn och personnummer. Ansökan ska även undertecknas av er båda och ni bör bifoga era personbevis.

Du bör även ange skälen till adoptionen - er relation överlag och det faktum att du i detta fall har uppfostrat honom hela hans vuxna liv är väldigt relevant. Det måste enligt lag också framgå att man inte adopterar av enbart ekonomiska skäl.

Om möjligt vill tingsrätten även ha tillgång till namn, telefonnummer och adress till hans biologiska föräldrar. Föräldrarna kan inte hindra att adoptionen sker eftersom han är myndig men det är trots allt relevant att informera sig om de biologiska föräldrarnas åsikt, arvfrågor, testamente m.m.

Jag hoppas detta gav svar på din fråga och lycka till med din adoption.

Alexandra Teorell
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (605)
2021-09-18 Om man har ensam vårdnad av barnen, måste den biologiska pappan godkänna att min sambo adopterar barnen?
2021-09-11 Kan min sambo adoptera mitt barn?
2021-08-31 Adoption av makes barn
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn

Alla besvarade frågor (95763)