Adoptera myndig person

2017-02-13 i Adoption
FRÅGA
Hej!Jag är nitton år gammal och har en fråga ang. problematiken runt att bli adopterad som vuxen av en styvpappa som varit mycket mer närvarande och relevant de senaste 17 åren. Särskilt på senare åren har kontakten mellan mig och min biologiska far varit mycket gles, problematisk och irrelevant i mina ögon då jag ser min styvpappa som den som funnits där för mig och som visar att han älskar mig. Har många anledningar att uppge för tingsrätten (om det är dit man ska vända sig ang. det här) som talar för att min styvpappa ska få adoptera mig. Hur svår och lång är processen, vart ska man vända sig och kan min biologiska pappa ställa sig emot?Tack på förhand!
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att bli adopterad av din styvpappa ska ni vända er till den tingsrätt där ni har er hemvist. Om dessa är olika ska ni välja den där din styvpappa bor. I ansökan till tingsrätten ska du ange att det gäller adoption av en myndig person, era namn och personnummer. Ansökan måste därefter undertecknas av er båda och ni ska bifoga personbevis som bilaga i ansökan.

I brevet ska ni även ange motivet till adoptionen. Där kan du ange de skäl du ovan nämnt och även berätta att det rör sig om en förälder/barn-relation. Det måste enligt lag framgå att du inte adopteras av ekonomiska skäl, så det kan vara bra att uppge att det inte givits eller utlovats någon ersättning från någon av er.

Tingsrätten utöver detta ha namn, adress och telefonnummer till de biologiska föräldrarna (i detta fall främst din biologiska pappa) för att ta kontakt med dem och få deras åsikt. Problematiken här rör arvsfrågor, t.ex. om det finns testamente m.m.. Din biologiska pappa kan dock inte stoppa adoptionen eftersom du är myndig och fri att göra dina egna val. Tänk dock på att du mister ditt arv på din pappas sida när du genomfört adoptionen. Processen bör inte vara varken svår eller lång. För att se exakt hur du ska göra enligt domstol kan du kika här.

Jag rekommenderar dig att se över föräldrabalkens 4 kapitel så att du själv kan se exakt vad som gäller.

Lycka till!

Vänligen,

Alexandra Teorell
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Adoption (602)
2021-07-31 Möjligheten att adoptera eller få vårdnaden om bonusbarn
2021-07-30 Adoptera 18 åring
2021-07-29 Krävs det samtycke från de biologiska föräldrarna vid en vuxenadoption?
2021-07-21 Kan man adoptera utländska vuxna över 18 år?

Alla besvarade frågor (94584)