Lawline svarar
Hej,
Vid köp mellan två privatpersoner är Köplagen (KöpL) tillämplig, den hittar du https://lagen.nu/1990:931, såvida ni ej har avtalat om något annat, då gäller avtalet.
Huruvida fel föreligger beror på om varan avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta, se 17§ KL. Vidare föreligger fel om varan sålts i befintligt skick och den ej överensstämmer med uppgifter som säljaren lämnat eller om säljare underlåtit att upplysa köparen om ett väsentligt förhållande rörande varans egenskaper eller användning som han känt till och köparen med fog kunnat räkna med att bli upplyst om detta och denna underlåtenhet kan antas ha inverkat på köpet, se 19 § KL. Säljaren skall alltså ha vetat om felet det räcker ej att säljaren bort känna till det. Frågan här är alltså huruvida säljaren kände till det eller ej. Ni har skrivit att säljaren påstår att han inte visste något, det blir alltså en bevisfråga. Ni som köpare ska kunna bevisa att Ni haft fog för att räkna med upplysningen, att säljaren känt till felet och att omständigheterna var sådana att tystnaden har inverkat på köpet. Därefter skall säljaren bevisa att han lämnat relevanta upplysningar för att slippa felansvar. Ni kan alltså göra fel gällande enligt 17 § eller 19 § KL om förutsättningarna för dessa är uppfyllda. Det är dock en bedömningsfråga som är svår att avgöra på grund av den obestämda formuleringen.
Viktigt att notera är dock att Ni som köpare har en viss undersökningsplikt, se 20 § KL. Det innebär att Ni inte får åberopa fel som Ni måste antagas ha känt till vid köpet. Frågan är alltså om Ni borde ha upptäckt felet redan vid köpet. Om så är fallet kan ni ej göra något fel gällande.
Hävning är en sekundär påföljd. Säljaren har alltid rätt att i första hand omleverera varan eller avhjälpa felet så länge som det inte skapar en väsentlig olägenhet för köparen enligt 36 §. Vidare krävs för hävning att avtalsbrottet är av väsentlig betydelse för köparen och säljaren har insett eller borde ha insett detta, 39 §.
Med vänlig hälsning