Lawline svarar
Hej!
Bestämmelser rörande fullmakter finns i 2 kap avtalslagen (AvtL http://lagen.nu/1915:218). En fullmakt fungerar så att en person (fullmäktigen) får kompetens att sluta avtal och företa andra rättshandlingar åt en huvudman (fullmaktsgivaren). Huvudmannen blir direkt bunden av dessa rättshandlingar gentemot tredje man (se 10 § AvtL).
Huvudregeln är att det inte finns några formkrav för upprättandet av en fullmakt. Denna skulle alltså kunna vara både muntlig och skriftlig utan att detta påverkar giltigheten, (observera dock undantaget att en fullmakt vid överlåtelse av fast egendom måste vara skriftlig, se 27 § st 2). Ur bevishänseende vid en eventuell tvist är det däremot att rekommendera att fullmakten görs skriftlig samt att den undertecknas och bevittnas. Det bör tydligt framgå vem som är fullmaktsgivare och fullmäktig, fullmaktens omfattning och eventuellt dennas giltighetstid. Det kan även hända att tredje man kräver att få se en skriftlig fullmakt, trots att detta alltså inte krävs enligt lagen.
Av det sagda framgår alltså att det inte finns några formkrav som sätter hinder i vägen för den fullmakt ni har upprättat. Däremot skulle fullmaktens giltighet kunna ifrågasättas på grund av din mammas tillstånd när denna upprättades. För att fullmakten skall vara giltig måste hon förstå vad det är hon skriver på. Är det så att hon vid upprättandet av fullmakten var tillräckligt frisk och klart kunde uttala sin önskan är fullmakten gällande (har fullmakten bevittnats kan vittnena även intyga om fullmaktsgivarens tillstånd), medan det t ex är tveksamt om en svårt dement person överhuvudtaget kan upprätta en giltig fullmakt.
Jag hoppas att du har fått svar på dina frågor!
Med vänliga hälsningar,