Lawline svarar
Hej!
Rent allmänt kan ni föra tvisten till tingsrätten på den orten där fritidsföretaget har sitt säte, se 10 kap. 1 § Rättegångsbalken http://www.lagen.nu/1942:740 . Juridiskt ombud får ni då själva ordna. Domstolstvisten inleds genom att ni skickar en stämning till tingsrätten. Den part som förlorar målet får också stå för rättegångskostnaderna, det vill säga även motpartens ombuds- och beviskostnader, se 18 kap. 1 § RB.
Angående ert problem kan följande sägas med ledning av vad ni angett i frågan. Den som hävdar att det finns ett avtal har också att bevisa detta vid en tvist. Det kan därför vara problematiskt att hävda ett muntligt avtal, då det dels kan vara svårt att bevisa att ett avtal slutits, dels vad innehållet i ett sådant avtal är. Ett avtal är detsamma som parternas gemensamma vilja. Många omständigheter vid avtalstillfället kan vara av betydelse angående vad som anses avtalat. Fritidsföreningen kanske till exempel skulle kunna argumentera för att ni borde ha insett att frånvaro av tjäle skulle göra det omöjligt att ta hand om skogen och att avtalet därför inte skulle avse en tjälfri period. Allt som anses avtalat behöver inte faktiskt ha påtalats om det anses underförstått, men det torde tala för er att förekomsten av tjäle inte omnämnts vid avtalstillfället.
Det kan vara angeläget att undvika en kostsam och tidskrävande domstolsprocess, varför det många gånger är klokt att försöka förlikas med motparten innan en sådan process. Ni kan i vart fall ta kontakt med en jurist för att få ert ärende mer i detalj utrett.
Med vänlig hälsning,