Lawline svarar
Hej!
Husrannsakan
Polisen kan göra husrannsakan i två syften., dels för att söka föremål, dels för att söka den misstänkte, t.ex. för att denna ska inställa sig hos rätten. Olika regler gäller i dessa situationer och polisens befogenheter är även beroende av hos vem husrannsakan görs.
28:1 st. 1 RB (Rättegångsbalken) gäller sökande av föremål och förutsätter att det sker därför att det finns anledning av ett brott har förövats varpå fängelse kan följa. Husrannsakan hos någon annan än den som skäligen kan misstänkas får göras endast om brottet har förövats hos honom, den misstänkte har gripits där eller det annars finns synnerliga skäl, 2 st.
28:2 RB gäller bl.a. när polisen söker efter någon som ska hämtas till förhör eller inställelse vid rätten. Polisen har i denna situation befogenhet att göra husrannsakan där det finns synnerlig anledning att anta att den sökte uppehåller sig där. Detta gäller även om en tilltalad söks för delgivning av stämning eller kallelse till förhandling om försök till delgivning har misslyckats eller bedöms utsiktslös.
Hur polisen ska genomföra husrannsakan framgår av 28:6 RB. Polisen ska inte orsaka olägenhet och skada utöver vad som är oundgängligen nödvändigt. Att öppna något med våld får därför enbart göras om det behövs.
Delgivning
Din fråga gäller om det är olagligt att aktivt hålla sig undan polisen när denna vill göra en delgivning. Ingen bestämmelse i Brottsbalken straffbelägger detta men jag kan inte med full säkerhet garantera att det inte finns någon sådan bestämmelse någon annanstans.
Det framgår inte i vilken situation din fråga gäller så jag kommer att utgå från vad som kan bli följden av att den tilltalade uteblir från huvudförhandlingen.
Enligt 21:2 RB (Rättegångsbalken) är en misstänkt skyldig att infinna sig personligen i huvudförhandlingen i tingsrätt och hovrätt, om inte målet kan avgöras ändå och den tilltalades närvaro kan vara utan betydelse. Det är rätten som ska förordna om denna inställelseskyldighet, så utan ett sådant förordnande är den misstänkte inte skyldig att närvara. Av 45:15 st. 2 RB framgår att den tilltalade skall kallas till huvudförhandlingen i stämning eller genom särskild kallelse. Vid krav på personlig inställelse ska rätten förelägga honom vite, eller om det finns anledning att anta att den tilltalade inte kommer att följa ett sådant föreläggande får rätten besluta om hämtning. Åklagaren utfärdar stämning och ska sedan ge in bevis om detta till rätten.
46:15 RB Uteblir den tilltalade eller inställer sig enbart med ombud när det krävs personlig inställelse ska rätten pröva om målet kan avgöras enligt 46:15a RB utan att den tilltalades närvaro. En första förutsättning för detta är att saken ska kunna utredas tillfredställande i målet. Det krävs även att fler förutsättningar är uppfyllda. Läser man andra punkten i kombination med tredje stycket så finns det möjlighet att döma trots tilltalads utevaro, om den tilltalade har delgivits stämning i målet men inte delgivits kallelse till huvudförhandlingen och avviker eller håller sig undan så att han inte kan hämtas till förhandlingen.
Med vänliga hälsningar