Bankens ansvar vid obehörig transaktion(bedrägeri)
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga!
Jag vill börja med att konstatera att domen som tingsrätten meddelat i brottmålet inte blir bindande för banken, eftersom banken inte var part i rättgången. Att domstolen inte bedömt att din dotter agerat på ett sådant sätt att skadeståndet ska jämkas saknar enligt min bedömning betydelse eftersom det följer både av skadeståndslagens förarbeten och rättspraxis att en särskild restriktivitet ska gälla för att jämka skadestånd pga brott. Högsta domstolen uttalar t ex i NJA 1983 s.379 att huvudregeln är att jämkning inte ska ske vid uppsåtliga brott. Detta gäller alltså oakttat brottsoffrets eventuella vårdslöshet. Mot den här bakgrunden har jag svårt att tro att tingsrättens dom verkligen går in på en vårdslöshetsbedömning beträffande brottsoffret i en skadeståndsfråga. Att med domen som grund få banken att utge pengarna till din dotter bör därför bli svårt.
Enligt lagen om obehöriga transaktioner med betalningsinstrument(se http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/sfs_sfs-2010-738/) ansvarar en kontohavare högst för 1200 kronor om en obehörig transaktion genomförts till följd av att man underlåtit att skydda sin kod. Har man varit grovt vårdslös ansvarar man som konsument upp till 12 000 kronor och om man agerat särskilt klandervärt får man svara för hela beloppet. Frågan blir alltså om din dotters agerande kan klassas som "särskilt klandervärt".
Av lagens förarbeten följer att de villkor som enligt kontoavtalet gäller för hanteringen av bankdosan kan vara vägledande för bedömningen av vilka krav på aktsamhet som ställs. Efter en snabb koll på de svenska storbankernas villkor för bankdosor kan konstateras att samtliga ålägger kontohavaren att skydda koder mot obehörig användning. Med tanke på att koderna krävs vid pengaöverföringar via internetbank finns anledning att kräva särskild aktsamhet vid hanteringen av koderna och att via nätet lämna ut dessa(och alltså inte ens kunna vara säker på vem mottagaren är) är ett stort avsteg från den aktsamhet som kan krävas. Då din dotter trots detta lämnat ut sina koder har hon enligt min mening agerat grovt vårdslöst, eventuellt t.o.m särskilt klandervärt enligt lagen om obehöriga transaktioner.
Mitt råd är att ni hos banken försöker argumentera för att din dotter visserligen agerat grovt vårdslöst men inte särskilt klandervärt. Om banken köper resonemanget bör banken ersätta 78 000 kronor(90000-12000)och din dotter få stå för resterande 12 000 kronor. Lyckas detta inte återstår bara att i domstol försöka få rätt mot banken. Enligt min mening är det tveksamt om man skulle kunna nå framgång i en sån process och dessutom kan stora rättegångskostnader uppkomma.
Slutligen kan ni givetvis via kronofogden försöka driva in pengarna från gärningsmannen. Det kan också vara värt att se över om ni har någon försäkring som ger rätt till ersättning vid brott. Många hemförsäkringar har sådana villkor.
Jag hoppas att mitt svar hjälpt dig reda ut läget.
Mvh