Omyndigas möjligheter att skuldsätta sig

Hej jag är en tjej som snart fyller 18 år. Min fråga till er är: - Min vårdnadshavare är skuldsatt på mitt gamla bankkonto på Swedbank. Kommer de skulderna att överföras till mig efter att jag har blivit myndig? Hur är det om min vårdnadshavare har skuldsatt mig i andra ekonomiska ärenden, överförs även de skulderna till mig? MvH Mimmi.

Lawline svarar

Hej Mimmi och tack för din fråga!

Jag förstår att du är orolig, jag hoppas att mitt svar kommer att lugna dig. Om jag förstått dig rätt har din vårdnadshavare skuldsatt dig i i diverse ekonomiska spörsmål, bland annat ett lån i ditt namn. Detta problem, att föräldrar skuldsätter sina barn, har uppmärksammats av lagstiftaren vilket föranlett ett antal lagändringar för att stävja detta problem.

Under den tidsperiod som avtalet/avtalen ingicks var du omyndig. Rådigheten över dina tillgångar tillkom därmed enligt huvudregeln din vårdnadshavare (som jag förutsätter även är din förmyndare, vilket är det vanliga) i egenskap av just vårdnadshavare och förmyndare (9 kap. 1 § och 13 kap. 1 § föräldrabalken).

Från denna huvudregel finns dock undantag som innebär att vissa rättshandlingar av föräldern/förmyndaren kräver samtycke från överförmyndaren, vilket är en kommunal myndighet. Hit hör bland annat skuldsättning för den underåriges räkning. Denna situation regleras i föräldrabalken 13 kap. 12 §. Från och med den 1 januari 2009 är regeln glasklar, barn skall inte kunna skuldsättas. Har avtalen ingåtts efter 2009 utan överförmyndarens samtycke är de således ogiltiga.

Följden av ett avtals ogiltighet är normalt att prestationerna skall gå åter. Detta innebär att den omyndige (d.v.s. du) ska återbära vad du mottagit eller, om det inte kan ske exempelvis på grund av att egendomen har förbrukats, betala ersättning för värdet av egendomen (föräldrabalken 9 kap. 7 §). Den omyndige är dock enligt samma bestämmelse inte skyldig att betala för det han eller hon har mottagit i större utsträckning än vad som har använts till skäligt underhåll eller som har medfört nytta. Lite förenklat kan sägas att om det visas att det mottagna en gång kommit till nyttig användning (för dig) har den andra avtalsparten (företaget/banken) fullgjort sin bevisbörda och du måste utge ersättning för t.ex. varorna.

Har avtalen ingåtts före 1 januari 2009, är rättsläget mer oklart. Lån är dock redan innan 1 januari 2009 ogiltiga om överförmyndarens samtycke inte inhämtats. Vid t.ex. köp på faktura råder dock viss osäkerhet. Enligt ett avgörande från Stockholms tingsrätt (mål nr T 6029-10) måste dock överförmyndarens samtycke inhämtas även i dessa fall.

Svar i korthet: Alla avtal som skuldsätter en omyndig är ogiltiga om de ingåtts efter 1 januari 2009 utan överförmyndarens samtycke. Prestationerna skall då i regel gå tillbaka. Du behöver dock inte betala tillbaka mer än vad som använts för skäligt underhåll eller medfört nytta. Har din vårdnadshavare/förmyndare tagit upp lån i ditt namn och slösat bort dom på kasinot eller köpt prylar till sig själv som du inte haft nytta av, borde du inte vara skyldig att betala tillbaka något. Om avtalen ingåtts innan 2009, är lånet vart fall ogiltigt, köp av produkter (på faktura t.ex.) är antagligen också ogiltiga. Sedan 2010 gäller samma reglering för offentliga skulder, t.ex. avgifter för läkarbesök.

Länk till rättsfallet hittar du här: http://www.konsumentverket.se/Nyheter/Pressmeddelanden/Pressmeddelanden-2012/Seger-for-KO-och-alla-skuldsatta-barn/


Med vänliga hälsningar,




Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Avtalsrätt och Avtals ogiltighet? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning