Belopp för sveda och värk samt ärr.

FRÅGA
Jag blev hundbiten i ansiktet och fick sy flera stygn runt öga och kind. Hunden befann sig i hundvakts vård när detta hände. Har kontaktat hundägare, men han är inte samarbetsvillig. Har försökt få honom att kontakta sitt försäkringsbolag, men har inte fått någon respons. Vet ej vilket bolag han har. Jag blir nu tvungen att skicka in en stämningsansökan mot honom då jag önskar utlägg för mina kostnader. Nu till frågan: Hur tar jag reda på beloppet jag kan kräva av honom för sveda & värk och ärr? Jag har kontaktat mitt försäkringsbolag, men de i sin tur lämnar över sådana beslut till annat bolag. Hur gör jag?
SVAR

Hej, tack för din fråga.

 

Somdu kanske vet har en hundägare strikt ansvar för sitt djur enligt Lagen(2007:1150) om tillsyn över hundar och katter (här).Att ansvaret är strikt innebär att skadeståndsansvar uppstår oberoende av omuppsåt (dolus) eller oaktsamhet (culpa) förelegat. 

 

Ersättningför sveda och värk är en så kallad “plåster på såren - ersättning” vilketregleras I Skadeståndslagen 5 kap. 1§. Vilken ersättning som är rimlig kan varasvårt att saga på rak arm. Ersättningen bestäms utifrån schabloner. För att dumed säkerhet skall yrka på “rätt” belopp rekommenderar jag dig att I förstahand ta kontakt med brottsofferjouren. Enklast kontaktar du dem via telefon pånr: 0200-212019.

 

Vadjag även kan rekommendera dig att göra är att ta kontakt med försäkringsbolageteftersom det är fullt möjligt att du kan erhålla ersättning för sveda och värkredan från försäkringsbolaget.

 

Lyckatill

 

jacobsandeln

 

 


Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hur kräver man skadestånd? (223)
2022-01-26 Vad gör man om ens hund blivit biten av en annan hund?
2021-09-26 Hur kräver man ersättning för en misslyckad plastikoperation?
2021-09-17 Hur får man skadeståndsersättning som målsägande?
2021-09-10 Hur får man skadeståndsersättning som målsägande?

Alla besvarade frågor (98676)