Dödsboets skulder

Far avled för en månad sedan. Bouppteckning och arvskifte kommer att ske inom kort. Vi är fyra barn som kommer att ärva efter far. Far har hypotekslån i Swedbank på sitt hus. Fråga: Ärver vi barn hypotekslåneskulden?

Lawline svarar

Tack för din fråga. Sedan 1981 har dödsbodelägarna inte något personligt ansvar för dödsboets skulder. Det är i stället dödsboet, som är en egen juridisk person, som ansvarar för hypotekslåneskulden.

Om dödsbodelägarna skulle konstatera att skulderna överstiger tillgångarnas värde har de möjlighet att ansöka om dödsboets försättande i konkurs, konkurslagen (1987:672) 2:1. På så sätt kan dödsboet avslutas och tillgångarna skiftas utan att dödsbodelägarna ådrar sig personligt skuldansvar.     

(Margareta Brattström och Anna Singer, Rätt arv, s. 158-160.)

Lars BålmanRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000