Överlåtelse av egendom i dödsbo

En vän till min mor har 50% i ett odelat dödsbo. Kan han genom gåvobrev ge bort sin del i en fastighet som ingår i dösboet? Måste dödsboet fördelas/skiftas först?

Lawline svarar

Hej, Eftersom han ännu inte har ärvt egendomen från dödsboet kan han inte heller förfoga över den. Det står inte uttryckligen så i ärvdabalken, som reglerar dödsbon och arv, men framgår av systematiken. Om egendomen finns i dödsboet ägs den inte av arvingen som då inte har rätt att sälja eller ge bort den. Att man har rätt till 50% av ett dödsbo innebär att man har rätt till 50% av värdet av allting som finns där, man har inte nödvändigtvis rätt till en 50% andel av all egendom som finns i dödsboet. Vidare är utfästelse om gåva inte bindande, och för att överlåta en fastighet krävs att man följer formkravet enligt Jordabalkens 4:e kapitel; med mindre att överlåtelsen blir ogiltig. Avtal om att ingå ett sådant avtal enligt formkravet är inte heller bindande eftersom det i sig skulle innebära att man kringgick regeln.
Thomas HefnerRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arvs- och testamentsrätt och Bouppteckning och arvsskifte? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000