Lawline svarar
Hej,
Varför det inte företogs någon bodelning efter din släktings frus död är för att det i ärvdabalkens (ÄB) 3 kap. 1 § stadgas att efterlevande make har rätt att ärva allt efter den först avlidne maken. Din släkting var alltså ensam arvtagare vid sin frus död.
Fruns släktingar har dock rätt till efterarv nu, vid din släktings död. De har således rätt till att få ut det arv de inte fick ut vid sin släktings död. I 3 kap. 2 § ÄB föreskrivs att släktingar, till den först avlidne maken (alltså din släktings frus släktingar), har rätt till hälften av den efterlevande makens bo. Denna rätt får efterlevande make inte heller inkräkta på genom ett testamente.
Fruns släktingar har alltså rätt att få ut hälften av din släktings kvarlåtenskap. Detta innebär att om bostadsrätten, som testamenterats till dig och din bror, är värd mindre än hälften av din släktings samlade tillgångar kan du och din bror ärva denna utan att dela den med fruns släktingar. Om den dock upptar mer än hälften av din släktings samlade tillgångar så inkräktar testamentet på fruns släktingars arv, vilket är otillåtet, och de har då rätt att också ta del av bostadsrätten. Då äger du och din bror således bostadsrätten tillsammans med fruns släktingar, vilket eventuellt kan lösas genom att någon köper ut de andra.
Ärvdabalken hittar du här: https://lagen.nu/1958:637
Med vänlig hälsning
Elin Sjörén