FrågaFAMILJERÄTTGod man06/04/2025

Förvaltning av närståendes fondtillgångar

Mina föräldrar vill ge ett förskott på arvet, en större summa, till mig som är son och enda barnet. Jag har en son, sonson till mina föräldrar. Mina föräldrar är 89 år och gifta sedan snart 70 år. Föräldrarnas aktiefonder står på pappa endast. I november drabbades pappa av sjukdom och bor nu på särskilt boende. Han kommer ihåg allt från förr, men inte saker i närtid. Han har inte demens. Mamma bor kvar i deras lägenhet vilket sammantaget ger höga kostnader. Så hon är i behov av ett ekonomiskt tillskott från fonderna. Dom har Swedbank. Mamma har svårt att få banken att sälja fondandelar och att hon sedan får ut summorna. Banken ger olika ideer hur det ska gå till beroende på vem som tillfrågas. När nästa person på banken ställs inför föreslagen lösning är den plötsligen omöjlig. Förslag hon har fått: -Omyndighetsförklara pappa. -Skaffa god man -Skaffa någon typ av fullmakt. -Skaffa disposionsrätt. osv Problemet är att pappa inte kan skriva på något pga nedsatt "rörlighet". Banken säger vidare att dom ringer upp, eller besöker, pappa innan affären går igenom. Men han kommer inte ihåg vad som sades dagen innan. Vilken rätt har mamma att själv, som maka, röra dessa fonder? Banken säger att hon inte kan det eftersom fonderna enbart står på pappa. Det känns som att banken kidnappat deras pengar och inte vill att dom ska lämna banken! Detta har pågått i snart ett halvår och frestar hårt på mamma. Lagens möjligheter för mamma? Agerar banken rätt? Mvh Alf Göransson

Lawline svarar

Hej,

Tack för dina frågor!

Jag vill inledningsvis nämna att situationen du beskriver är komplex och att den medför såväl rättsliga som praktiska utmaningar.

Din mammas rätt att hantera fonderna

Enligt 1 kap. 3 § äktenskapsbalken råder varje make över sin egendom och svarar för sina skulder. Huvudregeln är alltså att varje makes egendom förfogar självständigt över sina tillgångar. Eftersom fonderna enbart står i din pappas namn är utgångspunkten således att han har ensam dispositionsrätt över dem. Även om dina föräldrar är gifta innebär det alltså inte per automatik att din mamma kan ta ut pengar från fonderna. Det finns dock ett antal undantag till denna regel som får till följd att din mamma kan förfoga över fonderna som följer nedan.

Jag vill dock poängtera att det är skillnad på att förfoga över fonderna genom att exempelvis sälja dem och att överföra fonderna eller pengarna som kommer från en försäljning av fonderna till din mamma. Det förstnämnda eller ett förfogande men inte en ägandeöverföring, medan det sistnämnda med allra största sannolikhet anses utgöra en ägandeöverföring genom exempelvis gåva, framförallt om pengarna används av din mamma. Det är av den anledningen viktigt att en gåvoavsikt kan fastställas från din pappa till din mamma avseende transaktionen från din pappa till din mamma, även efter att ni har lyckats lösa förfogandedelen av situationen (alltså den del som rör försäljning av fonderna).

Fullmakt

Det bästa alternativet för att lösa situationen vore att låta din pappa ge fullmakt åt din mamma att förvalta och hantera hans banktillgångar. Baserat på det du har skrivit förstår jag det som att någon framtidsfullmakt inte finns. En framtidsfullmakt hade kunnat vara en lösning på problemet, men en framtidsfullmakt ska i regel undertecknas innan behovet av den infinner sig. Eftersom fonderna behöver hanteras snarast möjligen i förevarande fall är en ordinär fullmakt troligtvis mer aktuell.

Banker brukar vanligtvis kräva att fullmaktsgivaren självständigt undertecknar en fullmakt för att de ska vilja godkänna den. Vid mer omfattande fullmakter brukar bankerna kräva ytterligare verifikationer, såsom ett fysiskt möte eller åtminstone ett telefonmöte där de bekräftar fullmaktens innehåll.

Enligt äldre praxis kan man hjälpa en person som ska underteckna ett dokument att skriva sin underskrift, följt av texten ”med hand på pennan” bredvid underskriften. Ett sådant dokument ska i regel bevittnas av två samtidigt närvarande vittnen som inte har någon släktrelation till fullmaktsgivaren och som bekräftar att fullmaktsgivaren var vid sina sinnes fulla bruk och att dennes verkliga vilja faktiskt framgick av dokumentet. Metoden utgör dock gammal praxis och den accepteras inte av alla idag. Vissa banker accepterar den exempelvis inte.

Ett ytterligare alternativ skulle kunna vara att en person som är certifierad notarius publicus bekräftar att din pappas verkliga vilja överensstämmer med fullmaktens innehåll och att din pappa undertecknar fullmakten efter bästa förmåga.

En annan lösning skulle kunna vara att fråga banken om de skulle kunna acceptera en ljud- och videoinspelad bekräftelse av din pappas samtycke till en fullmakt med ett visst innehåll.

Ett sista alternativ är att din mamma åberopar sin anhörigbehörighet enligt 17 kap. 1 § föräldrabalken och förklarar att fonderna måste säljas för att de likvida medlen ska kunna användas för att betala din pappas räkningar.

God man eller förvaltare

Om det skulle vara som så att samtliga ovanstående försök skulle misslyckas kan tingsrätten behöva utse en god man eller förvaltare för din pappa på exempelvis din eller din mammas begäran. Om du eller din mamma utses till god man eller förvaltare kan ni förvalta tillgångarna.

God man

Huvudregeln är att din pappa måste samtycka till att få en god man (11 kap. 4 § föräldrabalken). Om detta inte går ska rätten hämta in läkarutlåtanden eller liknande för att kunna göra en bedömning om din pappas hälsotillstånd (11 kap. 17 § föräldrabalken).

Du eller din mamma kan själva göra ansökan om godmanskap för din pappa, eftersom ni är närstående (11 kap. 15 § föräldrabalken).

Om din pappa föreslår dig eller din mamma som god man ska rätten respektera hans vilja om tingsrätten anser dig vara lämplig (11 kap. 12 § föräldrabalken). Domstolen gör en individuell bedömning. Normalt sker en kontroll av belastningsregister och Kronofogdens register.

Det finns ofta färdiga ansökningsblanketter på din kommunernas hemsidor som skickas in till den tingsrätt som ska bedöma frågan. Ett tips är att skriva in dina föräldrars postnummer på Domstolsverkets hemsida så får du adressen till rätt tingsrätt.

Förvaltare

Om en person är ur stånd att vårda sig själv eller sin egendom får förvaltare utses (11 kap. 7 § föräldrabalken). Detta ska dock inte göras om det är tillräckligt för personen med en god man eller om andra mindre ingripande åtgärder kan användas.

Även när det gäller förvaltare får du eller din mamma ansöka åt din pappa eftersom ni är närstående (11 kap. 15 § föräldrabalken). Din pappa kan också här föreslå dig eller din mamma. Domstolen ska följa hans önskan om rätten finner att du är lämplig (11 kap. 12 § föräldrabalken).

Vid bedömningar rörande förvaltarskap ska rätten alltid inhämta läkarutlåtanden om den enskildes hälsotillstånd (11 kap. 17 § föräldrabalken)

Ansökningsförfarandet är i princip detsamma för förvaltarskap som för god man.

Gåvobrev

Som jag nämnde inledningsvis är det alltså viktigt att en gåvoavsikt kan styrkas från din pappa till din pappa efter att en försäljning av fonderna har kommit till stånd. För att styrka detta rekommenderar jag att ett gåvobrev undertecknas på samma sätt som en fullmakt i enlighet med det ovanstående.

Om en god man eller förvaltare skulle behövas kan det bli svårare, då en god man och förvaltare i regel inte får genomföra gåvor åt sin huvudman. Om överföringarna avser betalningar av kostnader som delvis belastar huvudmannen (din pappa) bör det dock inte vara lika problematiskt.


Jag hoppas att de ovanstående svaren och förslagen är till hjälp i er situation, även om situationen tyvärr är svår att lösa på ett enkelt sätt. En lösning kommer ytterst att kräva en fortsatt dialog med banken i enlighet med de ovanstående olika tillvägagångssätten samt i värsta fall en ansökan till domstol om god man eller förvaltare.

Ni är varmt välkomna om ni skulle önska mer praktisk hjälp att hantera situationen i dialog med banken eller domstolen samt om ni skulle önska mer fördjupad juridisk rådgivning av en av våra yrkesverksamma jurister på Lawline Juristbyrå AB.

Ni kan boka ett möte via https://lawline.se/boka eller genom att skicka ett mejl till info@lawline.se

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och God man? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000