Felaktig information om uppsägningstid – vem bär ansvaret?
Lawline svarar
Sammanfattning av omständigheterna:
- Du har varit anställd på konsultföretag X sedan 2021.
- Du blev erbjuden ett nytt jobb hos företag Y och ville säkerställa att du kunde sluta tidigare än din eventuella uppsägningstid.
- Din chef på X svarade först att du hade 1 månads uppsägningstid, vilket företag Y accepterade.
- Du sa upp dig och därefter sa chefen att uppsägningstiden enligt kollektivavtalet är 2 månader.
- Det avtal som chefen hänvisar till är en provanställning från 2021 som enligt dig bara gällde till 2022.
Rättslig analys
Vilken uppsägningstid gäller?
Det beror på:
Aktuellt avtal: Om du har ett skriftligt avtal som reglerar uppsägningstiden efter provanställningen så gäller det. Om provanställningen löpte ut 2022 och därefter övergick till en tillsvidareanställning utan nytt skriftligt avtal, kan kollektivavtalets regler träda in.
Kollektivavtal: Om företaget är bundet av ett kollektivavtal (vilket är mycket troligt inom konsultbranschen), så gäller de uppsägningstider som anges där. I många tjänstemannaavtal, som t.ex. IT-avtalet mellan Almega och Unionen/Sveriges Ingenjörer, gäller 2 månaders uppsägningstid efter en viss anställningstid (ofta från 2 år).
Trolig slutsats: Om du varit anställd längre än 2 år och det inte finns något nytt avtal som anger kortare uppsägningstid, är det sannolikt att arbetsgivaren har rätt: 2 månader gäller.
Har du rätt till ersättning?
Det är tveksamt:
- Du agerade i god tro och sökte besked från arbetsgivaren innan du tackade ja.
- Ingen formell garanti från arbetsgivaren gavs – och du verkar inte ha fått ett skriftligt löfte om 1 månad.
- Eftersom du inte led någon faktisk ekonomisk förlust (du fick behålla erbjudandet från företag Y) är det svårt att grunda ett krav på ersättning.
Slutsats: Det är juridiskt svårt att kräva ersättning i efterhand, även om situationen var olycklig. Du har dock inte gjort något fel – snarare har du följt god sed.
Behöver du kräva ersättning innan du slutar?
Eftersom det inte finns ett klart skadeståndsgrundande handlande från arbetsgivaren (t.ex. att du fått ett formellt felaktigt besked i skrift), finns det inte något tydligt krav du behöver ställa innan du slutar.
Vad du kan göra nu
1. Be om skriftligt besked från chefen om vad som ligger till grund för 2 månader (t.ex. vilket kollektivavtal).
2. Dubbelkolla ditt avtal – står det något om uppsägningstid efter provanställningen?
3. Om du känner dig illa behandlad, överväg att kontakta facket om du är medlem – de kan ibland hjälpa dig driva ett moraliskt skadestånd (även om det är svårt att få igenom).