FrågaSTRAFFRÄTTTrafikbrott29/06/2018

Vilket straff får man för att köra en moped klass II om man är under 18?

Vad kan man få för straff om man kör en moped klass 2 när man är under årig? Och vad händer om moppeden också är trimmad? Har hört rykten om att man sedan inte kommer få ta sitt b-körkort förrän man fyller 20 stämmer det?

Lawline svarar

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Straffet för att med flit köra en moped klass II utan förarbevis är böter. Detta är en förseelse som går under trafikbrottet olovlig körning (3 § Lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott). Oftast landar boten på 1500 kr eller 30 dagsböter.

En vårdnadshavare eller annan vuxen som tillåter barn att köra ett fordon man inte har behörighet för (exempelvis trimmad moppe om man har AM-körkort, eller inget körkort alls) kan dömas för tillåtande av olovlig körning. Straffet för den vuxne är dagsböter. När en förälder döms till böter för tillåtande av olovlig körning enligt 3 § lagen om straff för vissa trafikbrott så går det en signal till Transportstyrelsens körkortsavdelning som tittar på om föräldern är körkortshavare. Om denne har körkort så ingriper Transportstyrelsen med stöd av återkallelsepunkt 6 i 5 kap. 3 § körkortslagen.

Att moppen var trimmad är något som påverkar bedömningen vid olovlig körning och är inget särskilt brott eller straff i sig.

Påverkan på framtida körkort:
För att få lov att övningsköra behöver man ett s.k. körkortstillstånd. Innan ett sådant tillstånd kan utfärdas prövar Transportstyrelsen huruvida den sökande anses som lämplig förare. Den som har blivit straffad för trafikbrott löper en stor risk att anses som olämplig förare och riskerar därmed att inte få något körkortstillstånd och därmed inget körkort. Ett redan utfärdat körkortstillstånd kan återkallas om den som innehar tillståndet har gjort sig skyldig till trafikbrott.

Vilken bedömning som skulle göras i detta fallet är svårt att svara på. Du kan kontakta Transportstyrelsen och ställa frågor om körkortstillstånd för dem.

Om du vill ha mer rådgivning så kan du ringa vår kostnadsfria telefonrådgivning på 08-533 300 04.

Vänligen,

Jennie AnderssonRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Trafikbrott? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo