Vilka rättigheter har en förälder när barnen inte bor hos dem?
Om barnen är 100% hos mamma vilket rättigheter har pappa??
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Båda föräldrar har vårdnaden om barnen:
Pappan är fortfarande vårdnadshavare till barnen, se i Föräldrabalken (FB) 6 kap. 2 § 1 stycket. Om det inte är så att en domstol har beslutat att mamman ska ha vårdnaden ensam, men det står det inte.
Hur barnens boende kan påverka vårdnadshavares rättigheter:
Både mamman och pappan har ansvar för att barnen får den omvårdnad och tillsyn de behöver, se FB 6 kap. 2 § 2 stycket jämte 6 kap. 1 §. De ska tillsammans fatta beslut om barnens personliga angelägenheter, se FB 6 kap. 11 § jämte 6 kap. 13 § 1 stycket.
Men, det kan vara svårt för pappan att utöva sin vårdnad "helt och hållet" om barnen bor 100% hos mamman. Till exempel kan de ha olika syn på uppfostran och då är det olämpligt att kräva att mamman måste avstämma med pappan om varje beslut (typ matvanor).
Men, detta innebär inte att mamman kan fatta viktiga beslut angående barnen ensam. Mindre viktiga beslut, som måste fattas i stunden och inte kommer vara avgörande för barnens framtid, kan mamman bestämma om själv, se FB 6 kap. 13 § 2 stycket.
Så när det gäller frågor om boende, skolgång och sådant så har pappan en rätt att vara en del av beslutet.
Barnen har rätt till umgänge med båda föräldrar:
Om pappan generellt sätt är en bra förälder så finns det ingenting som hindrar en domstol från att bestämma att barnen ska få träffa honom. Då ska mamman också se till att barnen får träffa sin pappa, se FB 6 kap. 15 § 1, 2, 4 styckena.
Sammanfattning:
Pappan ska alltså fortfarande få uppfostra sina barn och få vara med att fatta beslut som rör barnen.
Eftersom det praktiskt sett kan vara svårt att inkludera honom till 100%, så kan mamman fatta vissa beslut själv – men tänk på att huvudregeln är "delad vårdnad = delat ansvar".
Barnen ska också få träffa sin pappa, om detta inte är skadligt för barnen.
Man tar alltid hänsyn till vad som är barnens bästa i dessa situationer, se FB 6 kap. 2a §.
Jag hoppas att detta har förtydligat situationen!
Med vänliga hälsningar,