Vilka ärver när all egendom är enskild i ett äktenskap där särkullbarn finns?

2017-10-30 i Arvsordning
FRÅGA
Jag undrar lite hur de enskilda egendomen delas upp vid dödsfall. Om kvinnan går bort först allt mannen ?Vi är gift par och inga gemensamma barn. Han har 2 barn sedan tidigare och jag har 4 barn sedan tidigare. Vi har äktenskapsförord, som säger bl a:...."bestämmer genom detta äktenskapsförord att all egendom....skall vara vardera makens enskilda egendom...inte skall ha någon giftorätt"."Avkastningen av all nu avsedd egendom skall vara enskild egendom"....."ingen giftorätt i vårt äktenskap". Vem ärver vad av den enskilda egendomen? Det finns inget testamente.Tack på förhand !
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Din fråga behandlar arv som regleras båda i Ärvdabalken (ÄB) och i Äktenskapsbalken (ÄktB)

Huvudregeln är när antigen du eller din make dör så ska bodelning ske. Eftersom ni har äktenskapsförord som säger att alla er egendom är enskild egendom så kommer bodelning dock inte behöva ske. Bodelning kan göras ändå om ni vill det. Bodelningen skulle så visa att ni bara har enskild egendom och ingen giftorättsgods (9 kap. 1 § ÄktB). Utan all din egendom kommer tillfalla dig och din makes egendom kommer tillfalla honom. Värdet av din respektive din makes egendom är eran kvarlåtenskap. Det är kvarlåtenskapen som sen ska fördelas till era arvingar.

Hur fördelas arvet:

Fördelningen av din respektive din makes kvarlåtenskap sker enligt den legala arvsordningen. Varför det sker enligt den legala arvsordningen beror på att det inte finna något testamente och då utgår fördelning av arv från den legala arvsordningen.

I den legala arvsordningen finns tre arvsklasser. I den första arvsklassen stadgas det att barn (bröstarvingar) till den avliden ärver. Du och din make har båda barn, vilket innebär att era barn kommer ärva. De resterande 2 arvsklasserna kommer därför inte bli aktuella. (2 kap. 1 § ÄB).

Om du dör först kommer dina 4 barn att ärva din kvarlåtenskap. Din makes barn kommer inte att ärva av dig eftersom de inte är bröstarvingar (barn) till dig. Om din make dör först kommer hans 2 barn att ärva av honom. Dina barn kommer inte att ärva av honom. (2 kap. 1 § ÄB).

Barnen som ärver kommer dela lika på kvarlåtenskapen, barnen ärver alltså lika mycket var (2 kap. 1 § ÄB). Barnen till dig och barnen till din make är även särkullbarn. Det innebär att barnen som ärver har rätt att få ut sitt arv direkt när du/din make dör (3 kap. 1 § ÄB).

Har du eller din make rätt till arv?

En make kan om det finns gemensamma barn ärva före barnen med fri förfoganderätt. Det krävs också att det finns kvarlåtenskap som kommer från giftorättsgods. I erat fall finns det inga gemensamma barn och inte heller egendom som är giftorättsgods. Därav kommer du och din make inte ärva varandra oavsett vem som dör först (3 kap. 1 § ÄB).

Sammanfattning:

Svaret på din fråga kommer därför att bli att om du dör först kommer dina 4 barn att ärva direkt. De kommer att få dela lika på arvet. Din makes 2 barn kommer inte att ärva något av dig. Om din make dör kommer hans 2 barn att ärva direkt. De kommer också dela lika på arvet. Dina 4 barn kommer inte ärva något av honom. Du och din make ärver inte varandra.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Sofia Wedin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1663)
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?
2021-09-08 Om rätt att ärva efter sina mor-och farföräldrar
2021-09-06 Vem ärver om det inte finns ett testamente?

Alla besvarade frågor (95665)