Vid avtjänande av straff med fotboja - vart får man bosätta sig?

2020-12-22 i Påföljder
FRÅGA
Hej!En kompis ska få avtjäna sista delen av sitt straff med fotboja istället för i fängelse. (Våldtäkt)Han får inte bo bo kvar där han bodde innan då det är samma lilla ort som brottsoffret bor på. Men vi får ingen klarhet i hur långt ifrån han måste bo vilket gör att det heller inte är så lätt att hitta/ansöka om boende...Vi har nu hittat en lägenhet 3mil bort, skulle det vara okej?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Till att börja med kan sägas att verkställighet av straff utanför anstalten regleras i lag om intensivövervakning med elektronisk kontroll. Vid en sådan verkställighet ska särskilda föreskrifter meddelas för att den dömde ska veta vad denne har att iaktta (8 § lag om intensivövervakning med elektronisk kontroll). Likaså ska föreskrifterna avse vilken bostad den dömde ska ha under verkställigheten (8 § p. 1 lag om intensivövervakning med elektronisk kontroll).

Det finns inte någon regel som bestämmer hur stort avstånd det ska vara mellan orten och den dömdes bosättningsplats. Jag rekommenderar din vän att ta kontakt med Kriminalvården för att få rätsida på problemet. Din vän har en rätt att få kunskap om vad som förväntas av honom under straffets verkställighet utanför anstalten.

Vänligen,

Erica Rinaldo
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Påföljder (1489)
2021-04-16 Får man prick i registret vid ringa narkotikabrott?
2021-04-16 Hur länge är pricken kvar i registret?
2021-04-16 Vad innebär villkorlig dom?
2021-04-15 Kan man få fotboja om man överskrider kontaktförbud?

Alla besvarade frågor (91320)