Vem tar över ägande då delägare av fastighet dör

2017-04-28 i Arvsordning
FRÅGA
Om två syskon äger en sommarstuga ihopPlötsligt dör den ena och hen har tre barn som får ärva Ärver dom 50% Vem har störst ägorätt Vad händer om syskonet vill sälja sommarstugan men inte till hens barn
SVAR

Hej!
Tack för att du vänder dig till oss på Lawline för din fråga.

Om det ena Syskon A dör och detta syskonet har 50% ägande i fastigheten så kommer hela syskon A's ägande att övergå till dennes barn. Detta framgår i 2:1 Ärvdabalken.
Det innebär alltså att ett eller flera av A's barn äger andelar i fastigheten, totalt sett 50% av den.

Syskon B äger alltså 50%
Syskon A's barn äger också 50%

Om något av barnen eller syskon B vill sälja sin andel så kan denne göra detta genom att kräva en offentlig auktion av fastigheten. Då kommer hela fastigheten säljas och varje delägare kommer att få ut ersättning i enlighet med sitt ägande i fastigheten. Det går dock inte att förbjuda en viss person att köpa fastigheten vid en offentlig auktion och syskon B kan alltså inte förbjuda syskon A's barn att köpa ut andelen. Detta framgår i Lag om samäganderätt 6§

Jag hoppas att detta var svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar

Victor Åkerfeldt
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1638)
2021-07-28 Min son har avlidit, vem ärver honom?
2021-07-28 Den legala arvsrätten.
2021-07-21 Vilka har rätt till arv efter en ogift person?
2021-07-20 Hur fördelas arvet mellan bröstarvingar?

Alla besvarade frågor (94333)