Vem kan meddela kontaktförbud

2017-06-30 i STRAFFRÄTT
FRÅGA
Har min hyresvärd rätt att ge mig, som hyresgäst, kontaktförbud? Han har inte talat om varför han gett mig det utan talat om det för min sambo.
SVAR

Hej

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Kontaktförbud är ett offentligrättsligt ingripande och ett sådant beslut kan bara beslutas av åklagare (se 7 § Lagen om kontaktförbud). En privatperson kan således inte med rättsligt bindande verkan meddela ett kontaktförbud mot någon annan privatperson. Om åklagaren beslutar om kontaktförbud är åklagaren också skyldig att underrätta den som berörs av förbudet. Det är alltså inte praktiskt möjligt att du skulle ha "missat" att du har kontaktförbud.

Det ska dock tilläggas att bara för att en privatperson inte kan meddela kontaktförbud gentemot annan innebär inte det att man får bete sig hur man vill. Flertalet brott kan aktualiseras om man kontaktar någon på ett kränkande sätt, tex. ofredande och hemfridsbrott.

Hoppas detta besvarade din fråga

Hälsningar

Viktor Lennartsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (2642)
2021-07-31 Vad ska jag göra när jag har blivit utsatt för ett brott?
2021-07-31 När en husrannsakan får genomföras
2021-07-30 Kan kungen åtalas?
2021-07-29 Griftefridsbrott

Alla besvarade frågor (94634)