Vem ärver om inte testamentet finns kvar

2017-10-30 i Arvsordning
FRÅGA
Hej.Har en avlägsen släkting, fars kusin, som vi hjälper. Hon har inga barn, inga syskon eller syskonbarn ,levt hela livet som ensamstående. Vi har fullmakt för att sköta viss ekonomi, samt står som närstående i journaler och i kontakter med hemtjänsten. Hon har skrivit testamente och vita arkivet men vi vet mycket litet om innehållet. Vad händer när hon dör om testamentet och vita arkivet inte finns kvar?
SVAR

Hej och tack för du vänt dig till Lawline med din fråga!

Om det är på det viset att ett giltigt testamente inte finns kvar vid ett dödsfall så inträder den legala arvsordningen in. Således kommer arvet att delas ut till arvingarna. Vilka som blir arvingar regleras i ärvdabalken (ÄB). Arvingarna är delade i arvsklasser enligt 2 kap. ÄB. Den första arvsklassen är den avlidnes barn och barnbarn osv (2 kap. 1 § ÄB). Om den avlidne inte efterlämnade några barn går arvet över till den andra arvsklassen vilket är den avlidnes föräldrar och deras barn, alltså arvlåtarens syskon och syskonbarn etc. (2 kap. 2 § ÄB). Om det inte finns några arvingar i den andra arvsklassen går arvet över till den tredje arvsklassen. I denna arvsklass finns den avlidnes far- och morföräldrar och deras barn, alltså farbröder, fastrar, morbröder och mostrar (2 kap. 3 § ÄB).

Om det inte finns någon arvinge i den tredje arvsklassen så tillfallet arvet allmänna arvsfonden (5 kap. 1 § ÄB).

Svar på din fråga:

Utifrån din beskrivning verkar det som att den avlägsna släktingen inte har några arvingar. Om det då inte finns något giltigt testamente vid ett dödsfall kommer arvet att ges till den allmänna arvsfonden. Allmänna arvsfonden är en statlig fond som förvaltar arv som inte kan delas ut.

Angående det vita arkivet:
Vita arkivet är ett arkiv där man kan spara dokument inför sin bortgång. Det sköts av företaget Fonus. Eftersom det är ett företag blir det svårt att säga vad som händer om det vita arkivet försvinner eftersom det inte är specifikt reglerat i lag. Men vita arkivet är till för att exempel uttrycka önskemål vid sin bortgång och andra dokument som kan hjälpa de anhöriga att ordna begravning etc. Om det försvinner så finns inte dessa eventuella önskemål kvar.

Hoppas detta svar gav klarhet!

Vänligen,

Anton Magnusson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1665)
2021-09-19 Kan min systers barnbarn ärva efter mig?
2021-09-17 Kan man ärva av sin fostermoders halvsyster?
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?

Alla besvarade frågor (95724)