Vem ärver när testamentstagaren har dött?

2021-08-31 i Testamente
FRÅGA
Hej, min pappas särbo dog förra veckan och dom har ett skrivet testamente där hon skulle ärva en större mängd pengar av min pappa. Vad händer med de pengarna nu? Tillfaller de honom eller hår de till hennes son? Alt. ska sonen ha de pengarna när min pappa dör?Tacksam för svarMvh
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att din pappa hade skrivit ett testamente där det framgick att din pappas särbo skulle ärva en viss mängd pengar när din pappa avlider. Jag tolkar också frågan som att din pappa och din pappas särbo inte var gifta. Reglerna om testamente finns i Ärvdabalken (ÄB) så det är dit jag kommer hänvisa i mitt svar. I Ärvdabalken så kallas den som skriver ett testamente för testator och den som ska ärva enligt testamentet testamentstagare, så om jag tolkat din fråga rätt så är din pappa testator och din pappas särbo testamentstagare.

Om testamentstagaren (din pappas särbo) dör före testatorn (din pappa) så ska man först och främst försöka tolka det som står i testamentet och se om det där står att någon annan ska ärva istället, eller om testatorn under sin livstid uttryckt att någon annan ska ärva om testamentstagaren dör (11 kap. 1 § ÄB). Om det inte framgår av testamentet att någon annan ska ärva eller om testatorn inte har uttryckt att någon annan ska ärva så blir det istället så att testamentstagarens barn träder i hens ställe, men bara om testamentstagarens barn hade fått rätt till arvet om det inte funnits något testamente (11 kap. 6 § ÄB). Enligt svensk arvsrätt så har närmare släkt än kusiner arvsrätt, men inte om släktskapet är kusiner eller mer avlägset än så (se 2 kap. ÄB). Eftersom din pappas särbos barn inte faller inom den krets som hade fått rätt till arv om det inte funnits något testamente så kommer alltså inte arvet gå till din pappas särbors barn. Arvet tillfaller i sådant fall den som har rätt till arv enligt den legala arvsordningen i 2 kap. ÄB. Enligt den legala arvsordningen ska arvet i första hand gå till den avlidnes barn, alltså dig och eventuella syskon till dig (2 kap. 1 § ÄB).

Jag hoppas att detta gav dig svar på din fråga. Har du någon annan fundering är du välkommen att vända dig till oss på Lawline igen!

Med vänlig hälsning,

Saga Sthen
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2953)
2021-10-24 Barns rätt till arv
2021-10-22 Hur mycket kan vi testamentera bort?
2021-10-18 Vem ärver när testamentstagarna avlidit?
2021-10-18 Vittnens närvaro vid upprättande av testamente

Alla besvarade frågor (96515)