Vem ärver min far och hans fru?
Hej!
Min pappa är omgift med en kvinna som har 5 st barn från ett tidigare förhållande och min pappa har mig och min bror som barn.
Hennes 5 barn som har samma pappa gick bort detta år och jag märker hur dom bråkar om arvet kring honom och det är hot hit o dit.
Jag har tre frågor gällande arvet, vad händer om min pappar går bort först? Vad händer om pappas fru går bort först? Vad händer om båda går bort samtidigt i t ex olycka?
Sen en till fråga om det skulle skriva ett testamente skulle det underlätta någonting?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.
När en person avlider är det i första hand dennes bröstarvingar som ärver denna personen. Detta framgår av 2 kap 1 § Ärvdabalken (ÄB). Om ett par har ingått äktenskap så ärver dock maken eller makan den andre före de gemensamma barnen. Denna arvsrätt för maken eller makan gäller endast om de har gemensamma barn. Om de inte har några gemensamma barn så kommer arvet efter den avlidne att gå till dennes barn (de sk. särkullsbarnen).
Om din pappa går bort först kommer det först och främst ske en bodelning mellan din pappa och hans fru. Den delen från bodelningen som sedan är din pappas utgör hans arv. Enligt 2 kap 1 § ÄB ärver därefter du och din bror hälften var.
Om din pappas fru går bort först kommer det också att ske en bodelning. Den delen som är fruns utgör sedan hennes arv som sedan delas lika mellan hennes fem arvingar.
Går båda bort samtidigt så innebär det ingen skillnad då din far och hans fru ändå inte kommer att ärva varandra.
Vad som kanske blir problematiskt i den här situationen är att din pappa och hans fru inte kommer att ärva varandra. Om de äger hus eller annan egendom gemensamt så kommer den andres del att gå till den avlidnes barn. Om de vill att den efterlevande maken/makan ska kunna bo kvar i hus eller så kan ett upprättande av testamente vara en idé.
Genom att upprätta ett testamente så ändrar man den legala arvsordningen och din pappa och hans fru skulle kunna ärva varandra. Dock så har arvingarna efter den avlidne alltid rätt att få ut sin laglott (hälften av arvslotten = vad de annars skulle ha fått). Detta framgår av 7 kap 1 § ÄB och 7 kap 3 § ÄB.
Däremot så finns det en möjlighet för den avlidnes särkullsbarn att välja att avstå sin arvsrätt till förmån för maken/makan. Detta innebär att maken/makan ärver den avlidne och den först avlidnes arvingar får ut sitt arv först efter att båda har avlidit. Detta framgår av 3 kap 9 § ÄB. En sådan önskan kan upprättas av båda gemensamt i ett testamente. Det finns dock inget som kan tvinga arvingarna efter den först avlidna att avstå sitt arv till förmån för den efterlevande maken.
Om din far och hans fru skulle upprätta ett testamente sinsemellan så kommer den efterlevande maken ärva den andre. Det finns dock en risk att den eterlevande inte får ärva allt om barnen till den avlidne väljer att kräva ut sin laglott.
Hoppas du fick svar på din fråga, återkom gärna om du har vidare funderingar.