Vem ärver efterlevande maka till morförälder?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Jag tolkar det som att din mamma ärvde en del då din morfar gick bort och att frågan är vad som sker då din morfars fru avlider. Jag kommer att använda mig av äktenskapsbalken (ÄktB) och ärvdabalken (ÄB) för att besvara din fråga.
Sammanfattning:
Jag tolkar det som att det skett en bodelning mellan din morfar och hans fru där de delat lika på giftorättsgodset. Därefter har din mamma fått ut sitt arv efter sin pappa. Då din morfars fru avlider kommer arvet efter henne fördelas enligt testamente eller den arvsordning som framgår av lagen. Oavsett om din morfar hade mer egendom får hans fru vid bodelningen rätt till sin del. Denna kommer därför att fördelas efter henne enligt arvsordningen och i sista hand tillfaller arvet den allmänna arvsfonden. I rättsutredningen nedan kommer jag att förklara mer utförligt vad som gäller.
Hur egendom hanteras vid dödsfall inom äktenskapet:
Ett äktenskap upplöses genom den ena makens död (1 kap. 5 § ÄktB). När äktenskapet upplöses ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning (9 kap. 1 § ÄktB). De tillgångar som makarna äger är antingen giftorättsgods eller enskild egendom. För att tillgångar ska bli enskild egendom ska makarna ha kommit överens om det i ett äktenskapsförord eller så kan det vara angivet i ett testamente. Allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods. I bodelningen ingår makarnas giftorättsgods (10 kap. 1 § ÄktB). Giftorättsgodset delas därefter lika mellan makarna (10 kap. 3 § ÄktB). Det framgår inte om din morfar hade någon enskild egendom men vid dödsfallet delades hans och hans frus giftorättsgods lika mellan dem. Hälften tillföll alltså din morfar och hälften hans fru och till sin andel får hon full äganderätt vilket innebär att hon kan göra vad hon vill med egendomen.
Fördelning av arv efter din morfar:
Därefter fördelas arvet efter din morfar och det är då den summan han fått ut vid bodelningen som fördelas som arv. I första hand ärver hans bröstarvingar, det vill säga hans barn (2 kap. 1 § första stycket ÄB). Det var troligen i samband med detta som din mamma ärvde en del. Hur stor del hennes arv blev beror på om din morfar hade fler barn. Hans arv ska i så fall fördelas lika mellan bröstarvingarna, det vill säga hans barn (2 kap. 1 § andra stycket ÄB).
Eftersom din mamma är barn till din morfar men inte till din morfars nya fru är hon ett så kallat särkullbarn. Din mamma hade som särkullbarn möjlighet att avstå sitt arv till förmån för din morfars fru vid hans död (3 kap. 9 § ÄB). Om hon gjort detta hade hon haft rätt att ta del av fruns arv vid hennes bortgång. Eftersom du beskriver att din mamma ärvde en del utgår jag från att hon valde att inte avstå utan har fått ut sitt arv från din morfar.
Hur fördelas arvet efter din morfars fru:
Oavsett vem som ägde giftorättsgodset är den lott som din morfars fru har rätt till vid bodelningen hennes och därmed fördelas arvet enligt testamente eller enligt lagens bestämmelser om arvsrätt. Jag tolkar det som att den nya frun inte har barn eller familj men eftersom jag inte har information om andra släktingar kommer jag beskriva i vilken ordning släktingar har rätt till arv. I ärvdabalken finns en hierarkisk ordning för vem som har rätt till arv.
- Bröstarvingar, det vill säga den avlidnes barn (2 kap. 1 § ÄB). Eftersom du beskriver att din morfars fru inte har några barn går man vidare till nästa arvsklass.
- Den avlidnes föräldrar har i andra hand rätt till arvet (2 kap. 2 § ÄB). Om någon av föräldrarna har avlidit ärver dennes avkomling, det vill säga den avlidnes syskon. Om syskonet avlidit ärver dennes avkomling. Finns inga syskon eller avkomlingar men en förälder lever kommer den föräldern ta hela arvet (2 kap. 2 § andra stycket ÄB).
- Lever varken föräldrar, syskon eller syskons avkomlingar tar far- och morföräldrar arvet (2 kap. 3 § ÄB). Har de avlidit ärver i stället deras barn arvet.
- Finns ingen arvinge enligt ovan kommer kvarlåtenskapen att tillfalla den allmänna arvsfonden (5 kap. 1 § ÄB).
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler funderingar är du välkommen att återkomma till oss på Lawline.
Med vänliga hälsningar,