Vem ärver efter X om X:s arvinge dött kort efter X?

2017-10-24 i Arvsordning
FRÅGA
Syskon 1 avliden utan arvingar och testamente.Syskon 2 dödsbodelägare som 3 mån senare avlidit. Gift och 2 barn.Fråga : Vem ärver syskon 1 ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Vem som ärver efter syskon 1 beror på vilka släktingar det fanns i livet vid dennes död. Du nämner i din fråga att det inte fanns några arvingar till syskon 1, men att det fanns ett syskon 2 som var dödsbodelägare. Hur mycket syskon 2 ärver beror på hur många hen måste dela arvet med, dvs vilka andra släktingar/dödsbodelägare som finns. Om jag förstår din fråga rätt har alltså syskon 1 ett syskon, syskon 2, som kan ärva. Om syskon 1 inte skulle ha några arvingar alls kommer hens kvarlåtenskap att gå till allmänna arvsfonden istället. Jag utgår dock i mitt svar från att syskon 1 och 2 är syskon med varandra just.

I första hand ärver barn och barnbarn till den avlidne (2 kap 1 § ÄB). Om det inte finns någon i denna arvsklass ärver den avlidnes föräldrar istället (2 kap 2 § ÄB). Om föräldrarna också skulle ha gått bort ärver den avlidnes syskon istället. Finns det flera kommer de att få dela lika på arvet. Det är här jag antar att syskon 2 i din fråga kommer in i bilden. Om syskon 2 har flera syskon (som också är syskon till den avlidne) kommer de att dela lika på arvet. Om syskon 2 är ensamt syskon med den avlidne ärver denne allt. Så länge det finns minst en EN arvinge i någon arvsklass här kommer alltså denne att ärva allt efter den avlidne.

Det faktum att syskon 2 har gått bort endast en kort tid efter att syskon 1 avlidit förändrar egentligen inte så mycket. Eftersom syskon 2 var vid livet då syskon 1 dog ärver hen sin del "som vanligt", även om arvet faktiskt aldrig hann skiftas. Den del av arvet syskon 2 har rätt till kommer alltså räknas in i syskon 2:s tillgångar när hen i sin tur ska göra en bodelning med sin make/maka och dennes arv ska fördelas mellan arvingarna.

Hoppas att du känner att du fått svar på din fråga, du får gärna ställa en kommentar nedan om det är något ytterligare du undrar över!

Med vänlig hälsning

Hedvig Johansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1664)
2021-09-17 Kan man ärva av sin fostermoders halvsyster?
2021-09-15 En överblick av den svenska arvsordningen
2021-09-09 Vem ärver vid mord?
2021-09-08 Om rätt att ärva efter sina mor-och farföräldrar

Alla besvarade frågor (95695)