Vem ärver av föräldern om förälder och barn dör samtidigt?

2017-11-30 i Arvsordning
FRÅGA
Mina föräldrar och min fru är döda och jag har syskon. Vem får ärva mig om både jag och min dotter dör samtidigt t.ex vid en bilolycka? Jag vill inte att syskonen och deras barn skall ärva mig utan skänker hellre förmögenheten till Läkare utan gränser. Skriva testamente?
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Den tillämpliga lagen är Ärvdabalken (ÄB) eftersom det är en arvsfråga. Jag antar även att din dotter inte har några barn, och att din dotter är ditt enda barn.

Jag utgår från att ni dör samtidigt eller att din dotter vid exempelvis en olycka dör före dig. För om det går att fast ställa att din dotter dör efter dig kommer hon kunna anses vara arvinge och därav ärva. Om det är osäkert vem som dör först föreligger det en presumtion att ni dog samtidigt och att ni då inte ärver av varandra (1 kap. 2 § ÄB och 2 kap. 1 § ÄB).

Om din dotter är död och hon inte har några barn är första arvsklassen uttömd. Vilket innebär att ditt arv kommer att tillfalla dina syskon. Dina syskon och föräldrar ingår nämligen i den andra arvsklass. Då dina föräldrar är döda kommer dina syskon få arvet efter dig. Om dina syskon är död kommer deras barn att träda in i deras ställa och ärva av dig (2 kap. 1 och 3 § ÄB). Detta framgår av den legala arvsordningen.

Vill du bortgå från den legala arvsordningen måste du skriva ett testamente. I testamentet berättar du om hur du vill fördela ditt arv. För att ett testamente ska vara giltigt måste formkraven vara uppfylld. Formkraven för testamentet är att det ska vara skriftligt, bevittnat av två vitten samt att både du och vittnena ska skiva under samtidigt. Arvet kommer då att fördelas enligt testamentet och inte enligt den legala arvsordningen (10 kap. 1-4 § ÄB).

Svaret på din fråga är alltså att dina syskon och syskonens barn kommer att ärva av dig enligt den legala arvsordningen om det inte finns ett testamente.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Sofia Wedin
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1695)
2021-12-02 Vem ärver när det endast finns särkullbarn?
2021-12-01 Tar änkeman över arvslott?
2021-11-30 Om jag och min mamma avlider samtidigt, kommer min man ärva hennes tillgångar?
2021-11-26 Får gemensamma barn ut mindre i arv än särkullbarn?

Alla besvarade frågor (97608)