Vem äger bilen

2017-07-17 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Jag köpte en bil tillsammans med min särbo men bilen står på honom, vad händer om vi separerar? Bör vi skriva ett avtal och hur ska det isf se ut?Med vänlig hälsning
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline!

Om ni separerar är det bilens rättsliga ägare som har rätt till den. Att bilen ”står” på honom innebär att det i transportstyrelsens fordonsregister finns en så kallad presumtion om att det är din sambo som är ägare till bilen. Eftersom det inte sker någon mer omfattande prövning vid inskrivningen är det således inte rättsligt prövat, utan enbart förutsatt.

Om ni separerar så förutsätts bilen således vara hans, men det är inte slutligt prövat förens en domstol tittar på det. Där får ni då båda bevisa vad ni gått in med i bilköpet och du får presentera att det inte var att se som en gåva till honom.

Ni kan, som du skriver, skriva ett avtal som reglerar bilens ägarförhållanden.

Att skriva själva avtalet om fattas inte av vår gratisrådgivning, men våra jurister kan såklart hjälpa er med detta. Ni kommer i kontakt med dem på www.lawline.se/boka.

Eftersom bilar inte ingår i samboegendom, gäller det som står ovan även om ni flyttar ihop senare och blir sambos.

Med vänlig hälsning,

Anonym Anonym
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?