Värdering av fastighet vid bodelning

Bodelning av fastigheten. Villan ägs gemensamt. Belägen i Huddinge utanför Stockholm, Värderad av mäklare 6 miljoner 250 tusen kronor som utgångspris. Den genomsnittliga slutpriset i området ligger på 10-15% högre värde. Vilken summa ska användas vid beräkning. Den ena parten har för avsikt att lösa ut den andra.

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga. Egendom ska som huvudregel värderas till sitt marknadsvärde vid bodelning. Marknadsvärdet brukar vara vad en motsvarande fastighet i samma område värderas till av en mäklare. Man bör därför utgå från en oberoende värderingsman eller mäklare värderar fastigheten till. Man skall dock göra avdrag för eventuella försäljningskostnader, latenta skatteskulder samt eventuell uppskovsskatt. Detta görs för att bättre spegla det verkliga värdet för den make som erhåller fastigheten.

Vill du få frågan närmare utredd kan du skicka din frågeställning till vår Expresstjänst och få en utredning inom 24 timmar.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Carl William AhlbergRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Äktenskapsskillnad? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000