Vad ska vittnen skriva för ett giltigt testamente?

2017-11-09 i Testamente
FRÅGA
Hej,På ett testamente ska två vittna det vet jag, ,en rent formellt vad ska stå? Vilka uppgifter för vittnen ska stÅNamnförtydligande, adress, personnummer tel, eller liknande.Någon har sagt att det räcker med signatur och adress för två vittnen stämmer det?Mvh,
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Tillämplig lag

För att kolla vad som gäller för ett skrivande av testamente kollar vi närmare på Ärvdabalken (ÄB).

Min tolkning av din fråga

Jag tolkar din fråga som att du redan vet vilka personer som kan vara vittnen, men att du behöver hjälp med vad som behöver stå med för att bevittningen av testamentet ska vara gällande. Jag berör därför bara frågan om vad vittnena behöver skriva vid sina namn i testamentet.

Vad vittnena ska skriva

Testamentet ska skrivas under av testator (den som skrivit testamentet) och vittnena tillsammans. En bra sak att veta är att vittnena inte behöver få reda på vad som står i testamentet, men de behöver vara införstådda med att det är ett testamente de bevittnar. (10 kap. 1 § ÄB).

Utöver detta ska vittnena också vid sina namn skriva sitt yrke, hemvist (den ort de bor i) och datum för bevittnande (10 kap. 2 § ÄB). Det du har hört stämmer därför delvis.

Hjälp med skrivande av testamente

Om du vill ha hjälp med skrivandet av ett testamente, eller vill ha en lämplig mall att gå efter, så är du välkomen att ta kontakt med vår juristbyrå på http://lawline.se/boka.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Mattias Törnström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2932)
2021-09-22 Hur gör jag tillägg i mitt testamente?
2021-09-21 Kan jag villkora mitt testamente?
2021-09-18 Vem kan bevittna mitt testamente?
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?

Alla besvarade frågor (95784)