Vad ska man tänka på om man köper ut sina syskon vid arvsskifte?
Tre syskon som ärvt ett hus. Ett syskon vill köpa huset, de andra inte. Syskonet som vill köpa har fått klart att köpa huset för 950000kr. Hur ska syskonet som vill köpa huset göra för att affären ska bli så fördelaktig som möjligt för denne = finns det olika tillvägagångsätt i hur affären ska se ut? Hur går den till och vad behöver köpesyskonet tänka på? Vad blir själva pengatransaktionen? De två syskonen som inte ska köpa vill att det skrivs in i köpekontraktet att ev framtida vinst vid ev försäljning ska delas även på dem. Är det möjligt eller klokt?
Lawline svarar
Hej!
Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!
Din fråga innehåller lite olika juridiska frågor som regleras på lite olika ställen i lagtexten. För att göra det så tydligt som möjligt kommer jag så dela upp svaret utifrån varje individuell fråga.
Hur ska den som vill köpa göra för att få en fördelaktig affär?
Eftersom du och dina 2 syskon ärver "var sin del" av bostaden då ni är bröstarvingar har du rätt till 1/3 av lägenheten därav (2 kap. 1§ ÄrvB). I detta fallet framgår det att ni kommit överens om att du kan få köpa bostaden för 950 000 kr. Jag får därav anta att din andel av lägenheten är avräknad från marknadsvärdet.
Sammanfattningsvis kan man säga att eftersom ni syskon ska dela bostaden lika enligt arvsreglerna ska du inte behöva betala din andel av marknadsvärdet eftersom du redan har rätt till 1/3 av bostaden. 950 000 kr får således tolkas som att det är de andra 2/3 av bostaden som du betalar för. Är så inte fallet bör du påpeka detta!
Hur går försäljningen av bostaden till och vad ska köparen tänka på?
Förutsatt att resterande del av arvet har fördelats och ni står som ägare på huset är det precis som en vanlig försäljning till marknadsvärde eller överenskommet pris. När så transaktionen har gått igenom bör du se till att det är du som stor som ensam ägare genom att söka ensam lagfart (20 kap 1§ JB). Att observera är att det finns specialregler här om man köper från ex dödsbo som kan vara viktiga att hålla koll på och att det är viktigt att man söker lagfart eftersom man annars kan bli förlagd med vite (20 kap 2-3 §§ JB).
Vad blir själva pengatransaktionen?
Själva pengatransaktionen blir antingen som ett vanligt köp till dina syskon och om arvet inte fördelats färdigt köps istället huset av dödsboet som då fördelar dem pengarna endast på dina syskon. OBS här ges ett exempel på när lagfarts reglerna kan appliceras och tiden för lagfarts sökande kan ökas och minskas enligt ovanstående rubrik.
Försäljning av bostad med klausul att framtida försäljning ska delas på syskonen?
En sådan klausul är möjlig att införa dock är den inte det klokaste att införa. En sådan klausul skulle innebära att du i framtiden vid en försäljning kommer att behöva betala 2/3 av överbliven vinst du gör när du säljer fastigheten till dina syskon. Eftersom du nu så betalar 950 000 (dina syskons 2/3) kommer du när du säljer fastigheten för 3/3 som vi kan säga är 1 250 000 kommer du att få betala 2/3 av allting över denna summa till dina syskon.
Man kan se det som att genom att införa en sådan klausul kommer "arvsskiftet eller köpet" av fastigheten inte fullbordas rent tekniskt eftersom dina syskon fortfarande har rätt till en del av vinsten vid en framtida försäljning.
Mina rekommendationer är alltså att INTE införa en sådan klausul i köpeavtalet!
Jag hoppas att du fått svar på dina frågor! Är så inte fallet tveka inte att höra av dig med följdfrågor eller en helt ny fråga! Behöver du mer hjälp eller är vidare osäker på hur köpeavtalet bör utformas rekommenderar jag att du kontaktar en av våra jursiter vilket du kan göra på https://lawline.se/boka.
Med vänliga hälsningar,