Vad ska jag göra när min arbetsgivare inte betalar ut min lön?

Hej!

I februari till april jobbade jag som extra personal hos en asiat restaurang. Tills nu den chefen har fortfarande inte betalat min 2 månaderslön än. Jag har ringt honom hur många gånger som helst att jag vill ha min lön men han komma bara med massa ursäkter att han behöver betala massa skatter. Hans företag säljer hur bra som helst samt han har till och med en restaurang i Kina. Som han har rest dit hur många gånger som helst.

Nu vet jag inte hur ska jag göra längre, det har hållit på så här mer än halvår. Jag är trött på att jaga honom och får höra massor konstiga ursäkter. Som jag vet att han betala mycket skatter för att får sin syster son familjen ett permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Såsom jag tolkar din fråga vill du veta hur du ska göra för att få ut din försenade lön.

Vad ska du göra nu?

Det du kan göra för att få in lönen om din arbetsgivare fortsätter vägra att betala är att vända dig till Kronofogdemyndigheten och ansöka om ett så kallat betalningsföreläggande.

Ett betalningsföreläggande kan man ansöka om när någon inte har betalat en skuld i rätt tid. Eftersom du skriver att lönen gäller arbete från februari till april antar jag att lönen skulle ha betalats senast i maj. Det är därför aktuellt för dig att ansöka om betalningsföreläggande. Det du ska göra är att skicka in en skriftlig ansökan till kronofogden där du bland annat ska ange vilket belopp skulden är på samt beskriva vad skulden gäller. Du ska då specificera att det gäller utbetalning av lön för perioden februari till april samt vilket avtal betalningen relaterar till.

Vad händer sen?

Det kostar 300 kr att ansöka om betalningsföreläggande och det som sker när du skickat in ansökan är att Kronofogdemyndigheten skickar ett brev till din arbetsgivare och meddelar att du kräver att lönen ska betalas. Efter det beror det lite på din arbetsgivare vad nästa steg blir. Om han betalar skulden är ärendet avslutat eftersom han då har gjort det du krävt i betalningsföreläggandet.

Han kan också välja att bestrida betalningen och då är det upp till dig om du vill att ärendet ska överlämnas till domstol eller inte. Om du vill att det ska vidare till domstol kommer tingsrätten göra en närmare prövning av arbetsgivarens betalningsskyldighet och komma med ett domslut över om han ska betala eller inte. Om du väljer att ta ärendet vidare till domstol kommer det tillkomma en ytterligare avgift som du behöver betala.

Om din arbetsgivare inte hör av sig alls efter att han fått betalningsföreläggandet kommer Kronofogdemyndigheten att meddela ett utslag som säger att han är skyldig att betala skulden. Din arbetsgivare har då möjlighet att begära återvinning mot utslaget och i så fall kommer saken att överlämnas till domstol precis som i förra exemplet och det tillkommer en avgift som du måste betala för att tingsrätten ska pröva ärendet. Om din arbetsgivare ansöker om återvinning och du inte betalar avgiften till domstolen kommer domstolen att undanröja kronofogdemyndighetens utslag om att arbetsgivaren måste betala.

Om du behöver ytterligare råd

Närmare information om hur du ska gå tillväga för att ansöka om betalningsföreläggande samt blanketten du ska fylla i hittar du på kronofogdemyndighetens hemsida.

Du kan alltså få hjälp av kronofogdemyndigheten och i sista hand domstol att få in din lön. I första hand kan det dock vara bra att en sista gång prata med din arbetsgivare och försöka få honom att betala ut lönen. Om han betalar direkt har du undvikit kostnader för processen hos kronofogdemyndigheten och en eventuell process i domstolen.

http://lawline.se/boka kan du dessutom kontakta Lawlines jurister för att få vidare råd

Hoppas att du har fått svar på din fråga.

Vänligen,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fordringsrätt & exekutionsrätt och Kronofogdemyndigheten? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo