Vad kan jag göra om mitt ex vägrar köpa ut mig?

2020-04-30 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej!Jag och min förra sambo har ett gemensamt lån på fastigheten som vi köpte och bodde i tillsammans.Nu har jag flyttat ut sen ett år tillbaka och vill att han skall ta över min del av lånet. Jag flyttade ut för ca 1 år sedan men han vägrar att ta över lånen.Vad har jag för rättigheter i det här?Jag står på ett lån på ett hus som jag inte nyttjar. Jag behöver bli skuldfri från huset för att kunna ta nya lån för att köpa en lägenhet.vänliga hälsningarförvirrad
SVAR

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om din före detta sambo vägrar att köpa ut dig ur fastigheten är det enklaste sättet att ansöka om tvångsförsäljning, för att på så sätt bli av med lånet. Möjligheten att tvinga fram en försäljning av bostad, så kallad tvångsförsäljning, regleras i Samäganderättslagen. Du kan ansöka hos tingsrätten om tvångsförsäljning när den den andra personen motsätter sig en ordinär försäljning (6 § Samäganderättslagen). Det är därmed tingsrätten som du ska vända dig till för att ansöka om tvångsförsäljning.

Hoppas att du har fått svar på din fråga! Du kan alltid vända dig till Lawlines juristbyrå för kvalificerad juridisk rådgivning.

Med vänlig hälsning,

Sabrina Curan
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3551)
2020-11-30 Kan halvsyskon eller kusiner ärva?
2020-11-30 Vem har rätt att bestämma vart barnet ska bo?
2020-11-30 Krävs samtycke av make vid borgensåtagande?
2020-11-30 Ändring av barns folkbokföringsadress

Alla besvarade frågor (86828)