FrågaFAMILJERÄTTÖvrigt30/04/2020

Vad kan jag göra om mitt ex vägrar köpa ut mig?

Hej!

Jag och min förra sambo har ett gemensamt lån på fastigheten som vi köpte och bodde i tillsammans.

Nu har jag flyttat ut sen ett år tillbaka och vill att han skall ta över min del av lånet. Jag flyttade ut för ca 1 år sedan men han vägrar att ta över lånen.

Vad har jag för rättigheter i det här?

Jag står på ett lån på ett hus som jag inte nyttjar. Jag behöver bli skuldfri från huset för att kunna ta nya lån för att köpa en lägenhet.

vänliga hälsningar

förvirrad

Lawline svarar

Hej! Stort tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Om din före detta sambo vägrar att köpa ut dig ur fastigheten är det enklaste sättet att ansöka om tvångsförsäljning, för att på så sätt bli av med lånet. Möjligheten att tvinga fram en försäljning av bostad, så kallad tvångsförsäljning, regleras i Samäganderättslagen. Du kan ansöka hos tingsrätten om tvångsförsäljning när den den andra personen motsätter sig en ordinär försäljning (6 § Samäganderättslagen). Det är därmed tingsrätten som du ska vända dig till för att ansöka om tvångsförsäljning.

Hoppas att du har fått svar på din fråga! Du kan alltid vända dig till Lawlines juristbyrå för kvalificerad juridisk rådgivning.

Med vänlig hälsning,

Sabrina CuranRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Familjerätt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000