Vad har jag respektive min man rätt till vid en skilsmässa?

2017-08-26 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Min man vill skiljas. Jag bor i vårt gemensamma hus, han har flyttat ut. Vi har gemensam ekonomi och två barn, 3 år och 6 månader. Barnen är skriva på husets adress. Planen var att han skulle bli föräldraledig nu och jag snart börjar jobba. Hur delar vi pengarna? Vad har han respektive jag rätt till? Han har att hans pengar kommer in på ett eget konto han har som inte jag har tillgång till. Alla fakturor och gemensamma kostnader (hus, försäkringar etc) dras från det gemensamma kontot.
SVAR

Hej, och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Regler om hur makars egendom ska fördelas mellan dem i samband med en skilsmässa finns i Äktenskapsbalken, den hittar du här.

Om du och din man skiljer er så ska en bodelning ske där er egendom delas upp mellan er, enligt Äktenskapsbalkens 9 kap. 1§ 1 stycket.

I bodelningen är det bara erat så kallade giftorättsgods som ska ingå och delas upp mellan er, enligt Äktenskapsbalkens 10 kap. 1§. Allt som du och din man äger (även pengar) räknas som giftorättsgods i den mån det inte är någons respektive enskilda egendom. En sak utgör enskild egendom om du och din man avtalat i ett äktenskapsförord om att saken ska vara din eller din mans enskilda, eller om någon av er fått saken i gåva/arv med villkoret att den ska vara er enskilda. Detta framgår av Äktenskapsbalkens 7 kap. 1§ och .

En sak som utgör enskild egendom ska inte ingå i eller delas mellan er i bodelningen. Det innebär att om någon av er har någon enskild egendom så får ni behålla den som er egen även efter skilsmässan och bodelningen.

Enligt Äktenskapsbalkens 11 kap. 3§ är utgångspunkten att, när avdrag gjorts för att täcka de eventuella skulder som du och din man har, så ska allt det giftorättsgods som finns kvar delas lika mellan er. Genom bodelningen tilldelas ni alltså hälften var av allt ni äger som utgör giftorättsgods. Om någon av er har någon typ av enskild egendom så tilldelas den personen hälften av allt giftorättsgods och får dessutom behålla den enskilda egendomen.

Svaret på hur ni delar upp pengarna samt vad du respektive din man har rätt till är alltså att ni som utgångspunkt har rätt till hälften vardera av allt ni äger så länge det ni äger utgör giftorättsgods. Om något av det som du eller din man äger utgör någons enskilda egendom har den andre maken dock inte någon rätt till den egendomen.

Hoppas att detta besvarade din fråga! Om du har fler frågor är du givetvis välkommen att vända dig till oss på Lawline igen.

Vänligen,

Cecilia Sikström
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (1072)
2021-07-29 Får min man sälja det gemensamma bohaget?
2021-07-29 Skilsmässa tingsrätten utländsk medborgare?
2021-07-26 Hur fördelas makarnas egendomar vid skilsmässa?
2021-07-26 Kan min man jämka en kontantinsats på vår lägenhet vid en bodelning?

Alla besvarade frågor (94368)