Vad händer om man vägrar skriva under ordningsbot för fortkörning?

2015-09-08 i Trafikbrott
FRÅGA
Tjena!Om jag blir stoppad av polisen med bil när jag kör för fort, böter kommer jag att få, men om jag vägrar att skriva under böterna på plats och vägrar erkänna det. Vad händer då? Tar åklagaren det vidare och om jag i sådana fall döms i tingsrätten, kommer jag att få stå för kostnaden för rättegången och dylikt utöver bötesbeloppet??Tack på förhand!
SVAR

Hej, och tack för din fråga.

Om du vägrar att skriva under en ordningsbot för fortkörning kan åklagaren utfärda stämning mot dig hos tingsrätten. Om du sedan blir dömd i tingsrätten är det bara vissa rättegångskostnader som du skulle kunna bli skyldig att stå för. De kostnader som den dömde ska stå för i brottmål är kostnader för offentlig försvarare, kostnader som tingsrätten haft om den varit tvungen att hämta den tilltalade till domstolen, kostnader som har uppstått på grund av provtagning av den tilltalades blod eller urin som har gjorts för utredning om brottet och kostnader för eventuella målsägandebiträden.

I ett mål i tingsrätten angående fortkörning uppkommer antagligen ingen av de kostnader som den dömde kan bli skyldig att betala. Då är det endast bötesbeloppet som ska betalas vid en fällande dom.


Vänlig hälsning,

Caroline Orava
Fick du svar på din fråga?
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1006)
2020-09-25 Vad kan man få för straff för olovlig körning?
2020-09-24 Kan jag bli dömd för rattfylleri om jag ovetandes fått i mig narkotika?
2020-09-23 Hur många minuter måste p-vakten vänta innan han ställer ut boten på privat mark?
2020-09-19 Mobil och kameraanvändning vid bilkörning

Alla besvarade frågor (84424)