Vad händer med min enskilda egendom vid skilsmässa och dödsfall?

2019-09-03 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Jag undrar över mina föräldrars testamente. Där står att deras bostadsrättslägenhet skall tillfalla mig såsom "enskild egendom i vilken mannen ej skall äga giftorätt". Nu undrar jag om detta enbart gäller vid skilsmässa el om min make ärver lägenheten om jag skulle dö före honom. (Vill förvissa mig om att så är fallet el annars om jag behöver skriva ngt för det).
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

När egendom tillfaller annan genom arv, gåva eller testamente förblir det enskild egendom, enligt 7 kap. 2 § Äktenskapsbalken (ÄktB). Enskild egendom är egendom som är undantagen från grundregeln om giftorättsgods i 7 kap. 1 § ÄktB. Konsekvensen av att egendom är enskild är att egendomen inte ska ingå i bodelning. Bodelning görs både vid skilsmässa och dödsfall.

I ditt fall innebär det ovan sagda att din enskilda egendom, det vill säga din bostadsrätt, inte kommer att ingå i er bodelning vid en eventuell skilsmässa eller dödsfall. Vid skilsmässa förblir din enskilda egendom din och vid dödsfall kommer din enskilda egendom fördelas till dina arvingar genom arv. Detta innebär att din make inte kommer få tillgång till din enskilda egendom varken vid skilsmässa eller de ifall du skulle gå bort före honom.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänlig hälsning,

Maja Trygg
Fick du svar på din fråga?
Kommentarer:
Mina närmaste arvingar, förutom min man, är en brorsdotter och hennes son. Hur gör jag för att upphäva den enskilda egendomen, så att min man ärver mig? Skall vi skriva det i ett gemensamt testamente bara eller krävs något särskilt papper om detta?
2019-09-05 16:38
ZR12Hallå Jag driver ett privat internationellt finansiellt partnerskap som skapades för att hjälpa människor som behöver finansiellt stöd. Om du har ekonomiska svårigheter eller ekonomiskt kaos och behöver pengar för att starta ditt eget företag, eller om du behöver ett lån för att lösa dina skulder eller betala dina räkningar, kan jag bevilja lån som sträcker sig från upp till 5.000.000 sek. Om du är intresserad av mitt erbjudande, berätta vad du vill låna och hur lång tid det tar. Kontakt E-post: nagelsilvia58@gmail.com
2019-09-07 11:38
Kommentera
Relaterat innehåll
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3373)
2019-09-03 Vad händer med min enskilda egendom vid skilsmässa och dödsfall?
2019-08-28 Särbos rätt till änkepension
2019-08-27 Går det att skriva avtal om ensam vårdnad?
2019-08-25 Skillnader i hur egendom hanteras vid någons bortgång i samboförhållande och äktenskap

Alla besvarade frågor (72856)