Vad gör man när en f.d. partner vägrar betala halva hyran under uppsägningstiden?

FRÅGA
Hej, jag och min fd fru bodde i en hyresrätt, därefter stack hon och jag fick stå för hyran i två månader innan jag flyttade själv. Hon var folkbokförd hela tiden där och hon hade sina kläder m.m kvar fast än att jag inte bodde där, kan jag kräva henne på att vi ska dela på de två måndadshyrorna?
SVAR

Hej,

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Jag förutsätter att du och din f.d. fru har signerat hyresavtalet gemensamt med företaget som hyr ut hyresrätten.

I det fallet är ni båda ansvariga för betalning under uppsägningstiden av er gemensamma hyresrätt och du kan ansöka om betalningsföreläggande vid Kronofogdemyndigheten för halva hyreskostnaden som hänför sig till din frus andel. Det kostar 300 kronor att ansöka, men den kostnaden kan du begära ersättning för i din ansökan. Skicka gärna in en kopia på hyresavtalet med din ansökan om betalningsföreläggande.

Hoppas att du fått svar på din fråga.

Med vänlig hälsning,

Lenita Pettersson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?