Vad gäller i frågor om bevisbördan vid olika påståenden i testamenten?

Hej min fråga är följande. Min mor dog i våras och bouppteckningen är precis inskickad till skatteverket. Hon har ca drygt 800 000 kr kvar efter alla avgifter. Vi är två barn jag och min syster. Hon hade skrivit ett testamente 2015. Där påstås att jag (sonen) fått stora summar i förskott under 90 talet vilket inte är sant. Och att min syster inte fått något nästan i förskott. Det finns drygt 800 000 kr kvar i dödsboet nu, om de så kallade gåvorna stämmer (ca 900 000 kr överskott gåvor till mig jämfört med min syster) så får jag inget. Min fråga nr 1 är: kan man i testamentet skriva att vissa summor pengar getts i förhand till ena syskonet av två, utan att ange bevis att så har skett, med bilaga till testamentet eller på annat sätt? I så fall är det ju busenkelt att skriva bort laglotten och det verkar orimligt med tanke på att det är en tvingande lag. Min fråga nr 2 är: vem har bevisbördan att visa att summorna getts eller inte getts? !Jag skulle vara tacksam om ni har tid för mig framöver och skulle i så fall vilja konsultera er för att gå till djupet med denna fråga. Tack på förhand!

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med dina frågor!


Dina frågor måste sägas ger upphov till en del funderingar om lagstiftningens betydelse och hur olika lagrum påverkar varandra. Med det sagt regleras dina frågor framför allt i Ärvdabalken.


Fråga 1

Svaret på din första fråga måste omformuleras till en fråga om bevisbördan avseende en gåvas existens. Eftersom din mamma nu avlidit bör det i denna situationen framgå att testamentet utgör någon form av bevis för att gåvan har givits och i just denna situationen blir svaret så ja på din första fråga det är möjligt att skriva in siffror i ett testamente som inte stämmer. Det är dock ett högst osannolikt ja och som du din fråga ger uttryck för framgår det som mystiskt att ett sådant testamente skulle börja gälla. Det väver så in i din laglottskommentar att observera är att man alltid har rätt till sin laglott om man kräver ut den genom jämkning (7 kap. 3§ ÄrvB). Problemet som jag ser det i detta fallet blir eftersom man har skyldighet att räkna av förskott från arvet på sin laglott har man i en situation där man skriver hittepå summor i testamentet möjligheten att bli utan arv. OBS! Detta motverkas dock av det faktum att man genom sin rätt att kräva jämkning av testamente kan motbevisa att sådana summor betalats vilket gör att vi kommer in på fråga 2!


Fråga 2

När det så gäller bevisbördan för vilka summor som getts eller inte bör det följa av allmänna bevisteorier att summor inte behöver bevisas av testamentsgivaren eftersom den oftast är avliden. I civilrätten framgår det som enklast att lägga bevisbördan på den som kan säkerställa bevis. I ditt fall talar det faktum att du påstår att det inte skett någon form av gåva och du bör ha enklare att säkra bevis genom ex. dina konton att du bör åläggas bevisbördan. Det är dock oftast oklart hur bevisbördan hade lagts eftersom det finns flera olika faktorer som påverkar hur den placeras. 


Sammanfattningsvis

När det så gäller din fråga 1 ger den uppkomst till en del funderingar som kan sammanfattas på följande sätt

Det är möjligt i vissa situationer att skriva in summor som inte stämmer i ett testamente där det påstås att man gett mer i gåva än som faktiskt stämmer. Av rätten till laglott följer dock att man har rätt att kräva sin laglott genom att man klandrar ett testamente som därmed innebär att man har rätt att bestrida sådana summor som man vet inte stämmer och på så sätt kan individen se till att laglottsregeln inte kringgås.


När det så gäller din fråga 2 sammanfattas svaret på följande sätt

Genom att påstå att du inte fått gåvor som din mamma påstår i sitt testamente att du fått kommer med största sannolikhet du ha bevisbördan eftersom ditt påstående gör att du kommer gynnas av det.


Det ska erkännas att din situation är klurig och ger upphov till en del frågor som berör flera olika rättsområden! För djupare diskussion och tydligare svar på frågan rekommenderar jag att du kontaktar en av våra jurister vilket du kan göra på https://lawline.se/boka.


Jag hoppas så att jag kunnat ge dig lite klarhet i dina frågor! Är så inte fallet tveka inte att höra av dig med följdfrågor eller en helt ny fråga!


Med vänliga hälsningar, 

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Övrigt? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning