Vad gäller för körkortsåterkallelse vid frikänt trafikbrott?

Hej! Jag blev stannad av polisen pga fortkörning, jag erkände på plats vilket innebar att jag fick 4000kr i böter samt indraget körkort. Efter några dagar fick jag till mig att polisen hade skrivit fel datum på ordningsboten, de bad mig godkänna att de åtgärdar det, jag nekade de och överklagade fallet vilket ledde till att föreläggandet till ordningsboten blev undanröjt i tingsrätten. Min fråga är, kan jag nu krävs tillbaka mitt körkort från transportstyrelsen då brottet som körkortsärendet är grundat på inte längre är giltigt? Jag har nämligen 5 månader spärrtid.

Lawline svarar

Hej!


Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag tolkar din fråga som att du har blivit frikänd för trafikbrott om hastighetsöverträdelse av tingsrätten och att ingen dom har överklagats.


Din fråga aktualiserar bestämmelserna i körkortslagen (KörkL).


För att ett körkort ska bli återkallat krävs det att man har överträtt en den tillåtna hastigheten med ett motordrivet fordon och överträdelsen kan inte anses som ringa (5 kap. 3 § 4p. KörkL). I ditt fall har du blivit frikänd för hastighetsöverträdelsen, vilket innebär att det inte kan anses som att du har brutit mot trafikregeln om hastigheter. Det finns alltså ingen grund för Transportstyrelsen att återkalla ditt körkort om inte du har begått andra trafikbrott.


Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Du är mer än välkommen att återkomma med fler funderingar.


Med vänliga hälsningar,

Nina MaiRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Offentlig rätt och Trafik och körkort? Vi hjälper dig till fast pris!

Körkortsärende4995 kr

Gäller ett yttrande eller överklagande. Du skriver själv under och skickar in yttrandet eller överklagandet. Vill du hellre bli företrädd av Lawline? Vänligen klicka här.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning