Vad är straffet för grov vårdslöshet i trafik?

2020-12-13 i Trafikbrott
FRÅGA
Hejsan!Jag är 22år gammal och såg din hemsida på nätet och hoppas att ni kan hjälpa mig. Jag tagit mitt B-körkort knappt 3år sedan och krockade med min mammas bil denna vecka för första gången och förare i båda bilarna mår bra och inte skadades och det var mitt fel att svänga i en riksväg och blev påkörd av bara en bil. Idag fick jag ett meddelande från polisen som är gällande en polisanmäla som innehåller Grov vårdslöshet i trafiken. vet ej ännu vad händer med körkortet och vad blir straffet ? går det minska straffet genom en advokat?beskrivningen av brottet:Utpekad gärningsperson misstänkt för grov vårdslöshet i trafiken genom att uppsåtligen eller av oaktsamhet i väsentligt mån brustit i den omsorg och varsamhet uppenbar likgiltighet för andra människor liv och egendom.Mvh
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Du kan bli dömd för grov vårdslöshet i trafik

Av din fråga framgår att du är misstänkt för grov vårdslöshet i trafik. Du kan bli åtalad för brottet och bli kallad till domstol. Straffet för grov vårdslöshet i trafik är fängelse i högst två år (1 § andra stycket lagen om straff för vissa trafikbrott). Påföljden kan istället för fängelse bli villkorlig dom eller skyddstillsyn.

Det är inte säkert att du blir åtalad och dömd för brottet. Åklagaren måste ha tillräckliga bevis mot dig för att väcka åtal.

Du kan förlora ditt körkort

Om du blir dömd för grov vårdslöshet i trafik kommer du förlora ditt körkort (5 kap. 3 § körkortslagen, KkL). Du kommer i så fall få en spärrtid på minst 1 år. Under den tiden får du inte ta nytt körkort (5 kap. 6 § KkL).

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Annars får du gärna återkomma till oss!

Vänligen,

Jakob Osmo
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Trafikbrott (1120)
2021-04-22 Jag har gjort mig skyldig till rattfylleri, vad kommer att hända nu?
2021-04-21 Hur stor är risken att körkortet blir återkallat efter två fortkörningar nära inpå varandra?
2021-04-18 Vad händer efter vårdslöshet i trafik?
2021-04-18 Vad händer om körkortet återkallas?

Alla besvarade frågor (91429)