Uppehållstillstånd och rättigheter vid skilsmässa
Lawline svarar
Hej och tack för din fråga! Som jag förstår det undrar du vad som kommer hända med din vän om hon skulle begära skilsmässa från sin svenska man, vad har hon för rättigheter och kommer hon att få stanna i Sverige?
I och med att hon nu har permanent uppehållstillstånd här i Sverige har hon rätt att stanna här även om äktenskapet skulle upphöra. Det är bara om en domstol skulle anse att deras äktenskap har varit ett så kallat ”skenäktenskap”, alltså om de gift sig enbart för att hon skulle få uppehållstillstånd och inte alls har levt ihop som ett gift par, som hon riskerar att nu förlora sitt uppehållstillstånd. Då både hon och hennes son verkar ha bott hos hennes make under tiden de varit gifta är det dock inte troligt att en domstol skulle tro att det var ett skenäktenskap.
Din vän har rätt att utan att uppge några egentliga skäl begära skilsmässa från sin make. Eftersom hon har en son som är under 16 år måste hon först ha en så kallad ”betänketid” på sex månader, men hon är inte skyldig att leva ihop med sin make under betänketiden. Efter skilsmässan har hon rätt till en bodelning mellan henne och hennes make. Om de inte har skrivit något äktenskapsförord som säger något annat har hon då rätt till hälften av allt de båda äger. Eftersom de endast har varit gifta i tre år är det möjligt att en sådan bodelning kommer att jämkas, och om antingen din vän eller hennes make hade mycket mer pengar eller saker då de gifte sig sp kommer inte denne att vara tvungen att lämna över saker så att var och en får häften var.
Att maken nyper och gör illa sonen är mycket allvarligt. Att nypa någon så att det gör ont räknas som misshandel. Detta är brottsligt och inget som något barn ska behöva utstå. Hur hon än väljer att göra med skilsmässa är det för hennes sons skull viktigt att detta får ett slut! Att skada ett barn är mycket allvarligt och hennes make borde polisanmälas för detta.
Om hon behöver stöd i allt det hon går igenom och planerar att göra kan det vara en idé att vända sig till en kvinnojour, se sidan http://www.kvinnojouren.se för mer information och råd.
Hoppas att mitt svar har kunnat vara till hjälp och att allt ordnar sig!