Undvika förskott på arv.

2017-08-29 i Förskott på arv
FRÅGA
Min far vill ge mig sitt radhus som gåva. Dock inte som förskott på arv. Jag har en bror som är förståndshandikappad och som bor på ett gruppboende. Min far vill att jag tar över radhuset utan att behöva lösa ut min bror. Jag har hand om min brors räkningar och kontakter med myndigheter/bank genom fullmakt och inte som god man. Ville kolla med er först om det ens är möjligt med tanke på arvsrätt/bröstarvinge och allt sånt innan min far går till någon familjeadvokat.
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Om din far ger dig en gåva som en fastighet räknas den som ett förskott på arv om inget särskilt görs för att motverka detta, 6 kap 1 § Ärvdabalken. Exempel på vad som kan göras för att motverka att en fastighet anses vara förskott på arv är att ni i ett gåvobrev som upprättas vid gåvogivandet uttryckligen skriver att gåvan inte är ett förskott på arv, vilket också går att utläsa av den tidigare nämnda paragrafen.


Mitt råd är alltså att ni upprättar ett gåvobrev där ni skriver att transaktionen inte ska anses vara ett förskott på arv. Skulle du ha flera frågor eller om jag missuppfattat någon är du välkommen åter till Lawline.

Mvh

Björn Gunnarsson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1245)
2021-07-20 Kan man behöva betala tillbaka förskott på arv?
2021-07-20 Flyttat över pengar till övriga bröstarvingar
2021-07-11 Förskott på arv?
2021-07-03 Är underhyra förskott på arv?

Alla besvarade frågor (94234)