Underhållsskyldighet vid skilsmässa

2017-06-29 i Äktenskapsskillnad
FRÅGA
Hej.Ligger nu i skilsmässa med en betänketid på 6 månader.Min fråga är om min make fortfarande är försörjningsskyldig gentemot mig fast han flyttat ut nyligen.vi har ingas gemensamma barn, bara från tidigare förhållanden.mvh wilhelmina
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Innan skilsmässan finns det en underhållsskyldighet makar emellan (6 kap. 1-5 §§ äktenskapsbalken). Denna skyldighet kommer på tal om en make inte klarar av att betala hyra, räkningar, mat och liknande utgifter själv. Efter skilsmässan är huvudregeln dock att makar ska försörja sig på egen hand (6 kap. 7 § 1 stycket). I andra och tredje i samma paragraf finns det undantag. Dessa undantag tillämpas dock väldigt sällan men öppnar för möjligheten att den ene maken kan behöva ge den andre bidrag under en övergångsperiod efter skilsmässan eller möjligen under en ännu längre period för att den senare exempelvis ska få möjlighet att utbilda sig för att sedan få en egen inkomst.

Med vänliga hälsningar,

Oskar Jansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Äktenskapsskillnad (1072)
2021-07-29 Får min man sälja det gemensamma bohaget?
2021-07-29 Skilsmässa tingsrätten utländsk medborgare?
2021-07-26 Hur fördelas makarnas egendomar vid skilsmässa?
2021-07-26 Kan min man jämka en kontantinsats på vår lägenhet vid en bodelning?

Alla besvarade frågor (94472)