Underhållsbidrag

2017-07-31 i Underhåll
FRÅGA
Rebecca heter jag och har en son på 3 år, han bor på heltid hos mig och träffar inte sin pappa alls för tillfället men vi har gemensam vårdnad.Min son är just nu i behov av en ny vagn då den vi har är trasig.Vad gäller vid större inköp? Kan jag begära att han betalar hälften åtminstone? Jag är inkomstlös, pappan har tillgångar av flera bilar och svartjobb.Tack för svar mvh Rebecca
SVAR

Hej!

Tack för att du väljer att vända dig till Lawline med din fråga.

Båda föräldrarna ansvarar gemensamt för underhållet åt sitt barn efter vad som är skäligt utifrån barnets behov och föräldrarnas ekonomiska förmåga, se 7 kap 1 § föräldrabalken (FB).

När en av föräldrarna inte varaktigt bor med det barnet får denne föräldern fullgöra sin underhållsskyldighet genom att betala underhållsbidrag till barnet, enligt 7 kap 2 § 1 st. FB. Du kan därför kräva att ditt barns pappa ska betala underhållsbidrag om barnet enbart bor hos dig. Bidraget kan då exemplevis täcka en ny vagn.

Om pappan till barnet inte är villig att betala kan domstolen, enligt 7 kap 6 § FB, fastställa bidragsplikt.

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga, om inte får du gärna skriva i kommentarsfältet så kan jag försöka förklara ytterligare.

Med vänliga hälsningar,

Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Underhåll (1075)
2021-07-23 Vad gäller vid underhållsskyldighet för barn efter separation?
2021-07-15 Hur länge har föräldrar försörjningsplikt till sina barn?
2021-07-12 Underhåll till barn som är 20 år?
2021-07-08 underhållsbidrag

Alla besvarade frågor (94233)